background branding

Drankje buiten de deur gemiddeld 60 cent duurder dan voor corona

terras-uit-eten-boodschappen-duurder-780.jpg

Dat de prijzen stijgen, dat ontgaat (bijna) niemand. Maar hoeveel duurder is het leven dan precies geworden? We vroegen bijna 20.000 mensen of zij prijzen van nu kunnen vergelijken met de prijzen vlak vóór corona. Een drankje bij een café is gemiddeld 60 cent duurder, uit eten gaan per persoon 9 euro, en voor de wekelijkse boodschappen zijn we 20 euro extra kwijt. En zijn er ook zaken die níet in prijs zijn gestegen?

Uiteraard hebben we daarbij vermeld dat de vergelijking moet gaan tussen zaken van hetzelfde soort. Dus géén vergelijking van een speciaalbier met een pilsje, of een etentje met één spa rood met een diner waarbij er twee flessen wijn werden besteld. Voor wie geen recente vergelijking heeft, is er de optie 'weet niet'.

Drankje bij café 60 cent duurder

Wanneer we kijken naar het gemiddelde, zien we dat de prijs van een drankje bij een café met 17 procent is toegenomen. Waar mensen vlak voor corona gemiddeld rond de 3,50 (3,46) betaalden, is dat nu net iets meer dan 4 euro (4,05), een stijging van gemiddeld bijna 60 cent per drankje.

Uit eten: 9 euro extra per persoon

Wie weleens uit eten gaat, merkt een nog groter verschil op. Gemiddeld is de prijs van een etentje buiten de deur maar liefst een kwart (26%) duurder geworden. Waar mensen eerst gemiddeld 34 euro per persoon kwijt waren, is dat getal nu omgekeerd: per persoon leggen mensen nu gemiddeld 43 euro neer. Dat is 9 euro meer dan voorheen.

20 euro meer kwijt aan wekelijkse boodschappen

Ook wie op de gestegen kosten van de horeca uit wil komen door niet of minder te gaan, heeft nog altijd te maken met boodschappen, een onontkoombare kostenpost. We vroegen mensen naar de kosten voor hun wekelijkse boodschappen.

Om de rekensom niet te ingewikkeld te maken, kijken we niet voor hoeveel personen deze boodschappen zijn; het gaat ons om de vergelijking met de wekelijkse uitgaven vlak vóór corona. Het zou dus ook kunnen dat mensen inmiddels goedkopere alternatieven kiezen, zoals 54% in dit onderzoek al aangaf te doen. Toch zijn de wekelijkse uitgeven gemiddeld genomen met ruim een vijfde (21%) omhoog gegaan. Waar mensen eerst gemiddeld 80 euro per week besteedden aan de boodschappen, is dat nu meer dan 100 euro.

Níet in prijs gestegen (of zelfs goedkoper)

We vroegen ook of er misschien zaken zijn die níet in prijs zijn gestegen. Uiteraard: 'Een knuffel, een compliment, een beetje aandacht voor elkaar, wandeling maken, kinderboerderij bezoeken, dingen ruilen, et cetera.' Anderen vermelden heel specifieke producten, die soms zelfs juist goedkoper zijn geworden. Zoals vleesvervangers, die steeds populairder worden, flessen bronwater die van 1,05 euro naar 95 cent zijn gegaan. En citroenen van 1,29 euro naar 99 cent.

Krimpflatie: verborgen prijsstijgingen

Meerdere mensen merken op dat hondenvoer (nog) niet in prijs is gestegen. Al is het volgens een respondent wel minder vaak in de aanbieding. Zoiets gebeurt ook veel bij producten die niet in prijs stijgen, maar waarvan de verpakking wel minder inhoud heeft:

Slimmerds van supermarkten houden de prijs hetzelfde maar met minder inhoud
- Deelnemer aan het onderzoek

Bekijk ingezonden voorbeelden van zogeheten 'krimpflatie'

Hoewel een enkeling aangeeft dat zelfs bij de boer het groente en fruit duurder zijn geworden, meldden meerdere mensen dat de prijzen hier juist nog gelijk zijn: 'Producten die in de buurt geteeld worden, wat mooi toch. Dit stimuleert om dit vaker te kopen.' Sommigen merken op dat juist ongezonde producten niet in prijs zijn gestegen.

Volgens de een zijn tuinplanten een stuk goedkoper geworden sinds de export naar Rusland en omstreken stilligt, maar een ander merkt op: ‘Zelfs de planten voor de moestuin zijn duurder geworden,in het tuincentrum en op de plantenmarkt.

"Coronatoeslag" weer vervallen?

Hetzelfde geldt voor de kapper: waar de een aangeeft dat deze niet meer geld vraagt, is dat bij de ander juist wel het geval. Tijdens corona publiceerden we al eens een polluitslag over hogere tarieven bij de kapper vanwege een 'coronatoeslag'.

Wat het leven goedkoper maakt, zijn 'weggeefwinkeltjes of projectjes', waarvan er volgens een respondent steeds meer zijn. Veel verenigingen houden de prijzen gelijk, of maken het zelfs goedkoper door gratis koffie en thee aan te bieden. Verder lijken de huizenprijzen iets te dalen, en voor de grote spaarders is er ook een meevaller: bij veel banken betaal je minder of geen rente meer op spaartegoeden boven €100.000, merk iemand op.

Meer uitkomsten van het inflatie-onderzoek

De stijgende prijzen brengen nu al mensen in de problemen, lees:

'Ik steel soms brood en kaas'

Wat zijn goedkopere alternatieven voor je dagelijkse uitgaven? Lees het hier:

Goedkoper alternatief kiezen? Dit zijn je opties

Ook hebben we de autorijders onder de respondenten gevraagd naar hun tips om minder brandstof te verbruiken tijdens het rijden:

Besparen terwijl je rijdt: 50 tips

Over het inflatie-onderzoek

Tussen 19 juli en 29 augustus 2022 vulden 19.418 mensen ons onderzoek over prijsstijgingen in. Behalve specifieke prijzen, vertelden ze ons ook wat ze hierdoor moeten laten, welke goedkopere alternatieven zij nu kiezen en delen ze tips om zuinig te rijden. Wil je ook je ervaringen en meningen delen met Radar? Laat van je horen via de intake-vragenlijst, dan nodigen wij je voortaan uit voor onze onderzoeken.