background branding

Door voeding de ziekte MS terugdringen

ms-voeding-10032021-780.jpg

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte waarbij het immuunsysteem niet goed werkt. In Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) onderzoeken we hoe deze ziekte ontstaat en hoe gezonde voeding kan zorgen voor meer energie.

Hoogleraar Biologische Immunologie Marieke van Ham vertelt hoe MS ontstaat. 'We snappen het nog niet helemaal, maar we zien wel veel dingen gebeuren. Normaal gesproken zijn je hersenen en je ruggenmerg relatief geïsoleerd van je immuunsysteem. Die cellen komen daar als het ware niet of nauwelijks in. In een normaal lichaam heb je zenuwcellen in je hersenen en zenuwcellen aan de bovenkant van je ruggenmerg. Deze communiceren met elkaar via uitlopers. Deze uitlopers zijn beschermd met een dikke isolatielaag. Net als bij elektriciteitsdraden. Bij iemand met MS, gaan de cellen vanuit het bloed de hersenen in. Zoals macrofagen en t-cellen. Die vallen als het ware die beschermlaag aan. Die horen daar niet en zeker niet in zulke grote getale. Die beschermlaag raakt op deze manier beschadigd en je zenuw komt bloot te liggen. En dan krijg je kortsluiting. Je ziet verschijnselen van MS: je spieren en/of darmen doen het bijvoorbeeld niet goed meer. Er ontstaat ontstekingsplekken in je hersenen, die je kunt zien op een scan.'

'Slechte voeding activeert het immuunsysteem'

Omdat er geen medicijnen zijn om MS te genezen, onderzoeken wetenschappers of voeding het immuunsysteem bij MS positief kan beïnvloeden. Renger Witkamp is farmacoloog en onderzoekt wat voeding doet bij chronische ziektes als MS. 'Wat we de laatste tijd steeds beter doorkrijgen is dat voeding een effect heeft op de activiteit van het immuunsysteem. Goede voeding onderdrukt dat immuunsysteem, en haalt de scherpe kantjes eraf. Terwijl misschien slechte voeding het immuunsysteem activeert. En dan wordt het erger.'

Bekijk op youtube.com

Maar om wat voor soort voeding gaat het dan? 'We weten steeds beter dat bepaalde voeding pro-inflammatoir werkt, dat betekent ontstekingsbevorderend. Dan moet je niet denken dat je daar koorts van krijgt, maar je ontstekingsstatus gaat wel omhoog. Dat noemen ze een chronische laaggradige ontsteking. Dat merk je niet, maar je hebt wel problemen met de verschijnselen. Anti-inflammatoire voeding daarentegen, bijvoorbeeld groentes, remmen dat. En dat draagt bij veel mensen bij aan gezondheid bij ziekte.'

75 MS-patiënten starten met een dieet

Zou dat echt kunnen helpen? Anders eten om MS te lijf te gaan? In Dokters van Morgen kijken we hoe 75 MS-patiënten, samen met de organisatie Voeding Leeft, drie maanden lang anders gaan eten. De basis? Onbewerkt, vers en gevarieerd eten. Ook Fleur van Beuningen is aanwezig op de startdag van het dieet. In 1997 hoorde zij dat ze MS had. Ze merkt dat bepaalde voedingsmiddelen meer of minder energie geven. 'Hoe gezonder, hoe meer energie. Maar ja, af en toe roepen die koekjes ook heel hard… Maar dan maak ik wel een bewuste keuze en ga ik er heel hard van genieten. Suiker bijvoorbeeld is echt een energievreter.' Floor staat heel positief in het leven:

Bekijk op youtube.com