background branding

Dode en ernstig letsel door beademingsapparaten Philips

20aprilphilips.jpg

De beademingsapparatuur van Philips zorgde voor een dode en vier patiënten hebben ernstig letsel opgelopen. De machine die zuurstof levert viel uit door een elektrische storing, meldt het AD. 

Meer dan 100.000 beademingsapparaten van Philips die in ziekenhuizen overal in de wereld worden gebruikt, kunnen zomaar uitvallen. Dit gebeurde honderden keren en een paar keer sloeg het apparaat geen alarm. Hierdoor overleed een patiënt en vier anderen liepen ernstig letsel op door het gebrek aan zuurstof. 

Elektrische storingen waardoor het apparaat uitvalt

De typen V60, V60 Plus en V680 kunnen te maken krijgen met elektrische storingen. Deze beademingsapparaten staan vooral op de intensivecare-afdelingen. In theorie kunnen alle 105.000 apparaten die op dit moment worden gebruikt zo’n elektrische storing krijgen. Philips zegt dat er tot nu 383 meldingen van een elektrische storing zijn geweest en bij zes van die meldingen ging het waarschuwingsalarm niet af. 

Philips laat weten de meldingen over de dode en vier patiënten met letsel te onderzoeken. 'We onderzoeken nog of er inderdaad een causaal verband is. Maar dit mag niet gebeuren, laat dat duidelijk zijn', zegt een woordvoerder. De apparaten worden dagelijks overal in de wereld gebruikt, de kans op een storing in de praktijk is één op één miljoen, volgens hem. Philips komt nu met een extra, extern alarmsysteem dat afgaat, mocht het ingebouwde alarm in het beademingsapparaat uitvallen. 

Eerder ook al problemen Philips apparaten

Eerder waren er ook voorvallen met de apparaten van Philips. In augustus 2021 meldde Philips dat als de maximale zuurstofdruk werd bereikt, ongeveer 16.000 apparaten konden vastlopen door een probleem met de software. Vorige maand werd bekend dat verouderde lijm een elektrisch onderdeel beschadigde in 1500 machines. Hierdoor vielen de apparaten uit. Radar besteedde vorig jaar ook aandacht aan de slaapapneuapparaten van Philips. Meer dan vijf miljoen apparaten werden teruggeroepen, doordat de schuimlaag in de machines kon verbrokkelen.

74 miljoen voor twee problemen: de beademingsapparaten en AED’s

Philips is van plan 74 miljoen euro uit te trekken voor twee nieuwe kwaliteitsproblemen. Het gaat om de gisteren bekend geworden defecte beademingsapparaten en AED’s. Deze defibrillator geeft schokken af om een hartslag bij een slachtoffer te bewerkstelligen. De elektroden die hiervoor nodig zijn, moet op de borstkas worden geplakt met gel. Als je de folie van de plakker afhaalt, kun je een stuk van de gel meetrekken. Hierdoor plakken de elektroden niet goed en werkt het apparaat ook niet. 

Bron: AD