background branding

'Docenten moeten gratis griepprik krijgen'

griepprik-06022018.jpg

Scholen moeten hun docenten gratis een griepprik geven. Dat zegt de Nederlandse viroloog en influenza-expert, professor Ab Osterhaus. Scholen hebben momenteel door de griepgolf de grootste moeite om leerkrachten te vinden en in sommige gevallen worden er zelfs hele klassen naar huis gestuurd.

Als de leraren ingeënt waren, zou het griepverzuim fors lager liggen, weet Osterhaus. 'Klaslokalen zijn infectiehaarden. De griepprik werkt, dat is aangetoond.'

Volgens Osterhaus is het voor een school goedkoper de griepprik aan te bieden dan vervangers in te huren voor de absente docenten. In de gezondheidszorg wordt wel standaard een griepprik gegeven aan werknemers.

In Nederland woedt al zeven weken een griepepidemie.

Update 12:28:

Leraren kunnen niet worden verplicht een griepprik te nemen. 'Dat bepaalt de leraar zelf, een werkgever heeft hier niets over te zeggen', stelt CNV Onderwijs. De vakbond reageert daarmee op viroloog en influenza-expert Ab Osterhaus, die het verstandig zou vinden als alle leerkrachten zich vanaf volgend jaar laten inenten tegen de griep.

Maar volgens CNV worden de problemen met 'het uitdelen van griepprikken' niet opgelost. 'Het stijgende lerarentekort moet structureel aangepakt worden.' Door de griepgolf, die Nederland al bijna twee maanden in zijn greep houdt, zitten veel leraren ziek thuis. Doordat er vaak geen vervangende leerkrachten zijn, moeten klassen naar huis worden gestuurd.

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, ziet wel iets in het pleidooi van Osterhaus. De griepprik moet dan echter wel gratis aangeboden worden. 'Maar een leerkracht moet zelf de keuze kunnen maken of hij hier al dan niet gebruik van maakt. Het is een grondrecht dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt', aldus de werkgeversorganisatie.

Lees ook: Werkt de griepprik?

Bron: ANP

Meer over