background branding

Deze kosten en inkomsten veranderen voor jou op 1 januari

22-28-12-2023-verandering-huur-apk-aow-prijsplafond-164390207_s.jpg

Wat verandert er in het nieuwe jaar in wet- en regelgeving, uitkeringen en toeslagen? Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023.

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit gaat in. Een kuub gas kost onder het plafond 1,45 euro en een kilowattuur stroom 0,40 euro. Tot een verbruik van 1200 kuub gas of 2900 kWh geldt het prijsplafond, daarboven betaalt men de marktprijs. De regeling geldt tot 31 december 2023. Overigens is de grens van 1200 kuub en 2900 kWh niet gelijk verdeeld over het hele jaar, dus het maakt uit wanneer je veel verbruikt. Hier lees je hoe je onder het plafond blijft

Minimumloon en uitkeringen stijgen

Het minimumloon gaat in een keer omhoog, met 10,15 procent. Het nieuwe minimumloon komt daarmee uit op 1934,40 euro per maand. Uitkeringen die hieraan gekoppeld zijn, zoals de AOW of de WW, stijgen ook.

Kindgebonden budget

Ook het kindgebonden budget stijgt, met 356 euro per jaar voor het eerste en tweede kind. Vanaf het derde kind gaat het budget omhoog met 468 euro per jaar.

Kostendelersnorm

De leeftijd voor de kostendelersnorm gaat omhoog van 21 naar 27 jaar. Tot die leeftijd heeft het inwonen van jongeren geen invloed op de bijstandsuitkering van hun ouders.

Helmplicht voor snorfietsen

Snorfietsers moeten een helm op. Het gaat om een goedgekeurde bromfietshelm of een speedpedelec-helm. Wie zich niet aan de regel houdt, riskeert een boete van 100 euro.

ID-bewijs en paspoort worden iets duurder

De maximumtarieven die gemeenten mogen vragen voor een identiteitsbewijs of paspoort gaan iets omhoog. Een ID-kaart gaat maximaal 70,38 euro kosten (nu: 68,53 euro) en een paspoort maximaal 77,87 euro (nu: 75,80).

Nieuw onderdeel APK

De roetfiltertest wordt onderdeel van de jaarlijkse APK (Algemene Periodieke Keuring). Alle dieselvoertuigen die een roetfilter moeten hebben, moeten deze test doorstaan. In totaal gaat het om 1,2 miljoen voertuigen.

Ouderlijk gezag

Beide ouders krijgen automatisch ouderlijk gezag wanneer zij een kind erkennen. Zij hoeven niet langer samen naar de rechtbank om een verzoek daartoe in te dienen. Als de ouders hierop een uitzondering willen, kunnen ze dit aangeven tijdens de erkenning van het kind.

Misleidende 'actieprijzen' verboden

Misleidende 'van-voor'-prijzen zijn vanaf 1 januari niet meer toegestaan. Eerder konden winkels nog hun prijzen verhogen, om een verlaging daarna als korting te bestempelen. Volgens de nieuwe regels geldt dat de prijs waar de korting af gaat, de laagste prijs is in de afgelopen dertig dagen.

Huurtoeslag

De maandelijkse huurtoeslag wordt verhoogd. Het gaat voor bijna iedereen die huurtoeslag krijgt om 16,94 euro per maand.

Huurverhoging aan banden

De huren van woningen in de vrije sector mogen in 2023 met maximaal 4,1 procent stijgen. Vanaf januari is de toegestane jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector gekoppeld aan de CAO-ontwikkeling, als die lager is dan de inflatie.

Subsidie voor isoleren

Het isoleren van een woning wordt aantrekkelijker. In 2023 kan ook subsidie worden aangevraagd bij één maatregel. Zo'n 15 procent van de isolatiekosten daarvan wordt vergoed. Het subsidiepercentage loopt op als er meer isolatiemaatregelen worden genomen.

Nog een keer energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen hebben ook in 2023 recht op een energietoeslag van 1300 euro. De strijd van studenten om ook energietoeslag te krijgen, gaat ondertussen door.

Bron: ANP