background branding

Deze BKR-registraties zijn er (en deze gevolgen hebben ze)

bkr_registratie.jpg

In de Radar-uitzending van maandag 23 oktober besteden we (opnieuw) aandacht aan BKR-registraties. Die kunnen grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je een hypotheek wil afsluiten. Welke registraties er allemaal zijn en waar die toe kunnen leiden, leggen we je uit in dit artikel.

Maar eerst: wat is een BKR-registratie? Rood staan op je betaalrekening, een telefoon op afbetaling, een online bestelling met gespreid betalen. Het zijn allemaal kredietvormen die je, vanaf 250 euro, een registratie opleveren bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). 

Zo’n 7,8 miljoen Nederlanders hebben een registratie vanwege een lopende lening. Goede kans dus dat jij er ook een hebt. Dit kun je nagaan op de BKR-website

Positieve registratie kan al gevolgen hebben

Veel mensen hebben een positieve registratie bij het BKR. Zo’n registratie hoeft geen grote problemen te geven bij het afsluiten van een nieuwe lening. Maar het kan wel invloed hebben op de hoogte van een nieuwe lening, zoals een hypotheek. 

Hypotheekverstrekkers lopen namelijk meer risico omdat je ook al een andere lening, zoals een telefoon op afbetaling, hebt lopen. Volgens De Hypotheker kan dat zelfs duizenden euro’s schelen.

Welke leningen registreert het BKR?

  • Een mobiele telefoon op afbetaling
  • Een creditcard
  • Roodstaan op je betaalrekening
  • Een aankoop op afbetaling
  • Een private-lease contract
  • Een persoonlijke lening
  • Een doorlopend krediet


Negatieve registratie heeft grotere gevolgen

Als je een betalingsachterstand hebt van meer dan 120 dagen, dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR. Zo’n registratie gaat samen met een zogeheten achterstandscodering. Welke zogeheten coderingen er zijn en welke gevolgen die hebben, leggen we hieronder uit. 

A-codering

De A staat voor achterstand. Dit is de negatieve code die je krijgt bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen. Deze codering maakt het krijgen van een nieuwe lening erg moeilijk.

H-codering

Als je betalingsachterstand is hersteld, dan wordt de A-codering omgezet in een H-codering. Het nadeel is dat kredietverstrekkers vijf jaar nadat je de H-codering krijgt, deze nog kunnen zien. Bij de meeste geldverstrekkers kun je ook in deze periode geen nieuwe lening afsluiten.

Bijzonderheidscoderingen zijn nog specifieker

Naast de achterstands- en herstelcodering, heb je ook nog bijzonderheidscoderingen zoals 1 en 2. Deze worden gecombineerd met de A, waarna je bijvoorbeeld  de codering A1 of  A2 krijgt. 

Code 1: Betalingsregeling
Als je de code 1 krijgt, dan heb je een betalingsachterstand maar afspraken gemaakt met de kredietaanbieder om deze in delen terug te betalen. Deze betalingsregeling ben je overeengekomen na een achterstandsmelding.

Code 2: Opeising
Je hebt een betalingsachterstand en de kredietaanbieder wil dat je in één keer terugbetaalt. Vaak wordt hiervoor een incassobureangezet.

Code 3: Afboeking
Bij deze code gaat het om een kwijtschelding. De kredietaanbieder heeft 250 euro of meer kwijtgescholden van je betalingsachterstand. Je hoeft dat niet meer terug te betalen. Code 3 is erg zwaar. Zo bleek in onze uitzending van 1 mei 2023 dat ING haar klanten erg vlug code 3 geeft, waardoor het bijna onmogelijk wordt om een hypotheek of zelfs maar een telefoon op afbetaling te krijgen. 

Code 4: Onbereikbaar
De kredietaanbieder heeft contact met je gezocht, maar je bent al langere tijd onbereikbaar. Dit is de zwaarste codering.

Code 5: Preventieve betalingsregeling
Deze code krijg je als je een betalingsachterstand op je hypotheek hebt en je uit voorzorg afspraken hebt gemaakt om serieuze achterstand te voorkomen. Als je betaald hebt, wordt de code weer verwijderd.

BKR-registratie laten verwijderen

Bij een negatieve registratie (A) is het in veel gevallen niet meer mogelijk om een nieuwe lening af te sluiten. Die kans is nog kleiner als er een code, die je hierboven ziet, achter staat. In sommige gevallen is het wel mogelijk om een lening af te sluiten als de A-notering is omgezet in een H-codering.

Ben je niet eens met je registratie? Of klopt er iets niet? Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen. Het Juridisch Loket heeft hier een stappenplan voor. Ook zijn er verschillende (commerciële) partijen die je hierbij kunnen ondersteunen.