background branding

Dertiende maand of eindejaarsuitkering? Zoveel ontvang jij

Decemberuitkering

Ontvang jij een dertiende maand of eindejaarsuitkering in december? Elk extraatje is mooi meegenomen. Hoeveel krijg je extra in de maand december en wat is het verschil tussen een dertiende maand en eindejaarsuitkering? Radar zet het voor je op een rij. 

Wat is het?

De maand december is voor werkenden vaak een maand met een hoger salaris dan alle andere maanden. Dat komt ook wel door de decemberuitkering of eindejaarsuitkering. Maar hoe zit dit precies en hoeveel mag je houden?

Verschil dertiende maand en eindejaarsuitkering

Werkgevers hanteren vaak twee manieren waarop een soortgelijke eindejaarsuitkering wordt geregeld. Een dertiende maand is kort door de bocht echt een extra bruto maandsalaris bovenop je huidige maandsalaris. Bij een eindejaarsuitkering wordt een bepaald percentage over (een deel van) je bruto-jaarsalaris uitgekeerd. Vaak ligt het percentage tussen vier en acht procent. 

Krijgt altijd iedereen een dertiende maand of eindejaarsuitkering?

Niet iedereen ontvangt een dertiende maand of eindejaarsuitkering. Of je het ontvangt, kun je teruglezen in jouw contract waar het vaak is opgenomen als een secundaire arbeidsvoorwaarde. Wettelijk is het niet vastgelegd dat je een van de twee vormen ontvangt. 

Het is niet zo dat alleen werknemers met een contract voor onbepaalde tijd de dertiende maand of eindejaarsuitkering ontvangen. Vaak wordt er wel maar een bepaald percentage over het aantal maanden dat je dat jaar hebt gewerkt uitgekeerd. 

Krijg je altijd in de maand december het bedrag uitgekeerd?

Vaak wordt het extraatje overgemaakt in de maand december. Je hebt dan een jaar hard gewerkt en je ontvangt daarom extra geld om te besteden tijdens bijvoorbeeld de feestdagen. Toch kan je werkgever ervoor kiezen bepaalde maanden of gedurende het hele jaar extra's uit te keren. 

Betaal je belasting over een dertiende maand of een eindejaarsuitkering?

Een dertiende maand of een eindejaarsuitkering valt onder de noemer ‘bijzondere inkomsten’, je betaalt er dus meer belasting over. Omdat het als een bijzondere beloning wordt gezien, betaal je ongeveer vijftig procent belasting over dit bedrag. Dit wordt vaak al ingehouden als loonbelasting. Het kan zijn dat je boven een bepaald bedrag verdient en valt in een hogere belastingschijf. Hoeveel je overhoudt is dus afhankelijk van hoe hoog je salaris normaal is. 

Je wisselt van baan, hoe zit dat met een eindejaarsuitkering?

Als je van baan wisselt, kun je soms wel of geen dertiende maand of eindejaarsuitkering ontvangen. Ben je benieuwd hoe het in jouw situatie is geregeld? Kijk dan naar de cao of jouw contract.