Deelauto nodig? Zo kies je de goedkoopste optie

01072020 deelauto.jpg

Deelauto’s gebruiken, oftewel ‘car sharing’, wordt steeds populairder. Maar wat is de gunstigste optie voor jou? Kun je beter voor een deelauto van een professionele organisatie kiezen? Of toch voor een auto van een particulier bij jou in de buurt? 
 

Volgens Milieucentraal telde Nederland in 2019 al meer dan 50.000 deelauto's. Wat de beste keuze voor jou is, hangt af van een aantal factoren.

Welke factoren spelen een rol bij de kosten van een deelauto?

Voordat je een professionele organisatie kiest of toch voor een auto van een particulier gaat, moet je een aantal zaken op een rijtje hebben om de beste keuze te kunnen maken. Wat is de afstand die je wilt afleggen? Hoe lang duurt de rit? En ga je een weekendje weg in eigen land of in het buitenland?

Kies een professionele organisatie bij kortere ritten

Je kunt beter voor een professionele organisatie kiezen als je de auto voor een kortere tijd nodig hebt en minder dan 200 à 300 kilometer aflegt. Je betaalt bij de meeste bedrijven in de eerste instantie namelijk per minuut tot 200 à 300 kilometers. Het maximumaantal vrije kilometers is afhankelijk van het bedrijf. Daarna geldt er een ander minuuttarief dat verschilt per voertuig/bedrijf. 

Kies een (dag)pakket of particuliere deelauto bij langer gebruik

Als je langer wilt reizen wordt de minuutprijs bij sommige professionele organisaties automatisch omgezet naar een uurtarief of maximale dagprijs. Afhankelijk van het aantal uur dat je de auto wilt gebruiken, kun je ook kiezen voor verschillende uur- en dagpakketten.

Voor langere ritten kun je soms het beste kiezen voor een particuliere deelauto, omdat je dan een dagprijs betaalt (wel nog steeds met een maximumaantal vrije kilometers per dag, dus houd hier rekening mee). Vergelijk van tevoren dus de uur- en dagpakketten van professionele organisaties en het dagtarief van particulieren als je een langere rit gaat maken of een weekendje weg gaat. 

Het maximum dagtarief van Sixt Share begint bijvoorbeeld bij 76 euro per dag (afhankelijk van het soort auto kan het duurder zijn), terwijl je bij Snappcar voor 30 euro per dag een auto kunt huren van een particulier. Hier komen wel andere kosten bij, zoals parkeer- en brandstofkosten. Als je de auto niet de hele dag nodig hebt, maar wel een aantal uur, kun je met de urenpakketten van Sixt echter goedkoper uitkomen.

Deelauto’s van professionele organisaties vaak elektrisch

Een andere reden om toch voor een auto van een professionele organisatie te kiezen, is dat de meeste auto’s elektrisch zijn. Je hebt dus geen brandstofkosten en ook geen oplaadkosten. Bij bedrijven die geen elektrische auto’s hebben, zitten de brandstofkosten meestal in de prijs of je krijgt een tankpas, maar niet bij álle bedrijven.

Niet betalen voor parkeren met deelauto van professionele organisaties

Een ander voordeel van deelauto’s van professionele organisaties, is dat je geen parkeerkosten hebt. Lever de auto altijd in binnen de terugbrengzone. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je geen extra kosten. Parkeerkosten (binnen het servicegebied) zijn voor rekening van het bedrijf.

Tarievenoverzicht deelauto’s

Je kunt de volledige tarievenlijst en het werkgebied per bedrijf hieronder terugvinden:

  • Snappcar: De huurprijs wordt onder andere bepaald door de particuliere verhuurder van de auto. Hier kun je een overzicht vinden van alle steden waar Snappcar beschikbaar is. Tip: je kunt via Snappcar ook een camper of een busje huren. 
  • Sixt Share: Als je in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag gebruik wilt maken van een deelauto, kun je terecht bij Sixt Share. Je kunt de deelauto’s ook achterlaten bij één van de vestigingen in de volgende steden: Utrecht, Maastricht, Groningen, Almere en Eindhoven. Zie hier de tarieven. Het werkgebied wordt aangegeven op de app.
  • Sharenow (voorheen Car2go): Sharenow is beschikbaar in verschillende grote steden in Europa, waaronder Amsterdam. Zie hier de landenlijst van en de tarieven. Gebruik de app om een livekaart van het Amsterdamse werkgebied te bekijken. Je kunt jouw rit overal in het werkgebied beginnen en beëindigen.
  • Mywheels: Hier kun je alle steden vinden waar MyWheels operationeel. Zie hier de tarieven.
  • Greenwheels: is beschikbaar in deze steden. Het bedrijf heeft geen specifieke terugbrengzone. Zet de auto gewoon weer terug op de Greenwheels-parkeerplek. Als dit niet mogelijk is, zoek dan een normale parkeerplek zo dicht mogelijk in de buurt en geef het telefonisch door. Zie hier de tarieven.
  • Fetch: is beschikbaar in Amsterdam. Zie hier de terugbrengzone en tarieven.
  • ConnectCar: is beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en  Haarlem. Zie hier de tarieven en overige kosten. ConnectCars hebben een vaste parkeerplek, gemarkeerd met een bord. Neem contact op met de de ConnectCar-helpdesk als er een ander voertuig op een ConnectCar-plek staat geparkeerd.

Deelauto’s vergelijken

Op de website Ritjeweg.nl kun je op basis van het aantal uur en de afstand die je wilt afleggen, de beste optie voor jou kiezen. Je kunt ook aangeven hoeveel van deze ritten je per maand denkt te maken, indien je op gezette tijden gebruik wilt maken van een deelauto. Ook dit wordt dus meegenomen in de vergelijking om tot de meest voordelige optie te komen in jouw specifieke geval. Sixt Share is begin vorige maand geïntroduceerd en komt niet voor in deze lijst.

Radar-testpanel over deelauto's

Maak jij weleens gebruik van een deelauto of ben je misschien van plan dit in de toekomst te doen? Vul dan de poll in van het Radar-testpanel. We zijn benieuwd naar je mening! Deelname is gratis en anoniem. De resultaten worden binnenkort bekendgemaakt.

Start de poll over het gebruik van deelauto's