background branding

Cryoablatie als alternatief voor bestraling?

Bij cryoablatie snijdt de arts de tumor niet zelf weg, maar gaan de tumorcellen dood door bevriezing. Het lichaam ruimt vervolgens zelf de afgestorven cellen op. Je kunt de behandeling vergelijken met het aanstippen van wratten.

Cryoablatie wordt in Nederland uitgevoerd bij mensen met nierkanker en bij mensen met prostaatkanker. Bij die twee kankersoorten gaat het om een standaardbehandeling. In het kader van wetenschappelijk onderzoek wordt de behandeling ook uitgevoerd bij mensen met kanker in de longen en bij mensen met pijnlijke uitzaaiingen in de botten. 

Waar staat cryoablatie voor?

Cryo is Grieks en betekent 'ijskoud'. Ablatie betekent 'verwijderen van weefsel'.

De behandeling kan vooral geschikt zijn voor mensen die geen operatie meer kunnen ondergaan omdat zij ook andere gezondheidsproblemen hebben, zoals hart- en vaatziekten. Cryoablatie kan ook een goede keuze zijn als de tumoren of uitzaaiingen op een lastige plek zitten.

Plekjes in longen met cryoablatie behandeld

Meneer Scheffer (74) kreeg zo'n vijf jaar geleden te horen dat hij darmkanker had. Daarop is een stuk darm verwijderd. De artsen zagen ook uitzaaiingen in de lever en in de longen. Met bestraling is het gelukt de lever van meneer Scheffer weer schoon te krijgen. De beide longen werden ook bestraald. Nogmaals bestralen zou te schadelijk zijn, en dus worden de plekjes in zijn longen nu met cryoablatie behandeld.

Bij cryoablatie in de longen worden naalden van vijftien tot twintig centimeter in het lichaam gestoken, tot in de tumor. Vloeibaar gas van min veertig graden wordt vervolgens via de naalden in het lichaam gespoten. De ijsbal die om de tumor vormt, zorgt ervoor dat de kanker wordt gedood. De patiënt is tijdens de behandeling onder narcose.

Minder ingrijpende behandeling

'Na een cryoablatie is er vaak minder schade aan het longweefsel dan bij een operatie of bestraling, daardoor blijft de patiënt fit en kan de behandeling vaker herhaald worden.'

De arts van meneer Scheffer hoopt dat de behandeling ervoor zorgt dat hij geen uitzaaiingen meer krijgt. Ron, zijn zoon, vertelt dat hij extra veel leuke dingen doet met zijn vader: 'We leven echt in het nu'.