background branding

'Criminelen gaan opruimen drugsafval zelf betalen'

xtc-festivals-11-07-2019.jpg

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) wil dat in plaats van de belastingbetaler, drugscriminelen voortaan gaan opdraaien voor de kosten die worden gemaakt bij het opruimen van drugsrommel. Daarvoor pleit de bewindsman in een interview met De Telegraaf.

Het afval ontstaat bijvoorbeeld bij de ontmanteling van xtc-laboratoria en hennepkwekerijen. Ook wordt wat Grapperhaus betreft het bezit en vervoer van bepaalde chemicaliën die als grondstof dienen voor harddrugs strafbaar.

Aanwezigheid is strafbaar

Ook op criminelen die havens en vliegvelden binnendringen zal extra worden gelet. Het gaat om mensen van drugsbendes die bijvoorbeeld op Schiphol en de Rotterdamse havens ladingen komen halen of brengen. Als ze nu gepakt worden kunnen ze alleen een boete krijgen. Hun aanwezigheid op de terreinen wordt voortaan strafbaar, met een maximumstraf van twee jaar cel.

Momenteel ben jij verantwoordelijk voor het opruimen van drugsafval op jouw grond. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot duizenden euro's.

Bekijk hier de uitzending: 'Drugsafval in je tuin'

'Verlagen aantal festivals'

Grapperhaus wil het aantal festivals in Nederland verlagen om festivalgangers beter te kunnen controleren op bezit van harddrugs. 'We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien. Het probleem is: we hebben 1100 festivals in Nederland. Moeten we onze politie helemaal daarop inzetten?'

'Festivals niet het probleem'

Festivalorganisator Mojo reageert verbolgen: 'Het is wel heel erg kort door de bocht om het drugsprobleem bij de festivals te leggen', zegt een woordvoerster. 'Ga de stad in, kijk eens wat daar allemaal gebeurt. Het is wel erg stigmatiserend om nu de festivals aan te pakken.' Het ministerie laat inmiddels weten dat 'minder festivals' geen beleid gaat worden.

Directeur Eric van Eerdenburg van driedaags festival Lowlands (ook van Mojo) stelt dat Grapperhaus zich beter kan richten op de bron. 'Dat zijn de drugslabs.' De festivaldirecteur noemt het 'zo makkelijk om een maatschappelijk probleem af te wentelen op de festivals'.
Mojo zegt ongeveer twaalf festivals te organiseren. 'Daarbij werken we samen met de politie, en we controleren onder meer aan de poorten.'

Bron: ANP