background branding

Creatief met cola: 9 handige toepassingen

cola_glas_123rf_780.jpg

Cola is geliefd als frisdrank, maar het zoete goedje is voor meer te gebruiken dan alleen het lessen van dorst. Op internet zijn veel -soms verrassende- toepassingen te vinden. We zetten de meest nuttige op een rij.

Cola tegen misselijkheid en braken

Voel je misselijkheid opkomen of heb je het gevoel dat je moet braken? Cola kan helpen om dit tegen te gaan.

Cola als roestverwijderaar

Chromen oppervlakken van bijvoorbeeld stangen of autobumpers kun je vrij eenvoudig roestvrij maken met behulp van cola en een stuk aluminiumfolie. YouTuber sixtyfiveford doet het voor.

Cola in de tuin

Op diverse plekken wordt aangeraden om je planten te 'bemesten' met cola, maar dat is geen goed idee.

(Ook de tip om wat cola in een vaas te doen om je bloemen langer goed te houden, komt op meerdere plekken voor maar is omstreden: de frisdrank zou te zuur zijn. Sprite, 7UP of een andere citroenlimonade is beter, in combinatie met een paar druppels bleekmiddel om schadelijke micro-organismen te doden.)

Waarvoor kun je cola dan wél gebruiken in je tuin? Wel, je kunt er slakken mee lokken. Als je dit in een klein bakje of schoteltje doet, komen de slakken op de suiker af. Het zuur in de cola zal ze fataal worden.

Cola als wespenlokker

Veel last van wespen op je terras of balkon? Van een plastic frisdrankfles maak je eenvoudig een effectieve wespenvanger. Snijd of knip de bovenkant van van de fles en doe die ondersteboven (en zonder dop) terug in de fles. Zorg voor een laagje fris (bijvoorbeeld cola) als lokmiddel in de fles en klaar is je wespenval!

Op YouTube doet Phil Chandler het voor:

Cola tegen kwallenbeten

Ben je tijdens het zwemmen in zee in aanraking gekomen met een kwal, giet dan wat cola over de beet heen. Dat zou de pijn moeten verlichten.

Cola en aangebrande pannen

Als de bodem van een pan zwart is geworden door aanbranding, doe er dan een laagje cola in. Na een paar uur kun je 'm moeiteloos schoonpoetsen.

Sommigen raden aan om de cola ook eventjes te verwarmen op een laag vuur.

Cola als gootsteenontstopper

Of het werkt is niet honderd procent zeker, maar het is zeker het proberen waard bij een verstopte gootsteen: cola erdoorheen gieten.

Cola bij het muntjes poetsen

Geld stinkt misschien niet, maar glimmen doen het vaak evenmin. In dat laatste kun je verandering brengen door de muntjes enige tijd (bijvoorbeeld een nacht) in cola te laten staan. Even afspoelen en afdrogen en ze glanzen weer als nooit tevoren. De vraag is natuurlijk wel of dit nou zo nuttig is - tenzij je een eend bent met een baan als muntjespoetser in het geldpakhuis van je gierige oom.

Cola in de wc

Ook bij het verwijderen van (kalk)aanslag van je toiletpot kun je cola gebruiken. Giet cola over de aanslag en laat het minimaal een half uur staan. Spoel daarna de wc door en ga er ook nog even goed met de borstel overheen.

Maar hoe werkt dat dan?

De meeste van bovenstaande tips werken doordat cola relatief zuur is. Om specifieker te zijn: de pH-waarde van cola is ongeveer 2,7.

De pH is een maat voor de zuurgraad. Deze varieert van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is.

Alles met een pH-waarde lager dan 7 is zuur, waarbij dus geldt: hoe lager, des te zuurder. Is de pH hoger dan 7, dan is het product niet zuur maar basisch.

Bron tabel: De Dames Dijk / Food and Drug Administration (FDA)

De meeste levensmiddelen zijn in meer of mindere mate zuur, zoals je kunt zien in bovenstaande tabel. Daarin kun je ook zien dat cola zich qua zuurgraad kan meten met citroensap en azijn. Dat je het zure in cola niet proeft, komt door de toegevoegde suikers of zoetstoffen.

Hoe goed alle genoemde alternatieve toepassingen werken, verschilt van geval tot geval, en misschien vind je het ook wel zonde om cola door bijvoorbeeld de wc of de gootsteen te spoelen - maar het is in elk geval beter voor je tanden.

Deel je eigen colatips

Weet jij nog meer nuttige dingen die je met cola kunt doen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!