background branding

'Contactvrije thermometers kunnen niet nauwkeurig meten'

De contactvrije thermometer van Medisana belooft een nauwkeurige meting zonder de huid aan te raken. Kan dat wel en hoe betrouwbaar is de meting met zo'n thermometer eigenlijk?
 

Een consument mailde Radar dat ze de FTN Thermometer voor haar man kocht. Hij heeft kanker en moet bij koorts meteen aan de bel trekken. De thermometer zegt dat je deze op vijf centimeter van de huid moet houden. De meting kwam uit op 36,1 graden. Meneer werd toch ziek en bleek bij de huisarts 38,3 graden te meten. Een medewerker van fabrikant Medisana zegt dat er nauwkeurig gemeten wordt met de FTN Thermometer en dat deze op één of twee tiende de lichaamstemperatuur kan meten, ondanks dat de huid niet aangeraakt wordt.

Volgens Medisana is de lichaamstemperatuur in de anus het hoogst, daarna volgen de mond, de oksel en het voorhoofd.

'Je kan niet nauwkeurig meten'

Daan Heinen is hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij zegt dat je met een contactvrije thermometer niet nauwkeurig de temperatuur kan meten. 'Dit werkt met een infraroodsensor. Die meet de warmtestraling van de huid van het voorhoofd. Die temperatuur hangt af van de omgevingstemperatuur, zweten etc. Als je koorts hebt kan je dat lang niet altijd aan de buitenkant voelen.' Heinen zegt dat de temperatuur aan de buitenkant van je huid heel erg kan verschillen met de temperatuur binnenin je lichaam.

Hoe kan je betrouwbaar meten of je koorts hebt?

Dat kan volgens Heinen alleen met een normale thermometer via de anus. 'Steek hem er dieper in dan mensen normaal doen en laat hem zeker een kwartier zitten.' Heinen zegt dat het best moeilijk is om goed te meten.

Reactie Medisana

'Het is inderdaad correct van onze klantenservice dat de meetnauwkeurigheid maximaal 0,2 °c afwijkt van de werkelijk gemeten referentietemperatuur. Dit is laboratorisch vastgesteld. De gemeten temperatuur wordt met een berekening omgezet naar de juiste referentie op het lichaam, zoals bij de start van de meting wordt aangegeven op het display. Zo kan deze worden vergeleken met een rectaal meting, axillair of onder de tong (oraal).'

Afbeelding via Medisana.nl

Meer over