background branding

Consumententip: Hoe 'eerlijk' zijn uw paaseieren?

Pasen nadert en de winkels liggen momenteel vol met chocolade-eitjes. Maar hoeveel van deze eitjes zijn 'eerlijk'? En waar zijn ze te koop?

Eind vorig jaar berichtten wij over de 'oneerlijke' chocoladeletters. Uit onderzoek van Oxfam Novib blijkt dat bijna alle chocoladeletters gemaakt zijn van niet-duurzame cacao. Geldt dit ook voor de eitjes?

Niet-duurzame of 'oneerlijke' cacao, wordt aangekocht van kleine boeren in West-Afrikaanse landen als Ghana en Ivoorkust. Deze boeren krijgen geen eerlijke prijs voor hun product. Van elke euro die hier in Nederland wordt uitgegeven aan chocolade krijgt de boer maar drie cent. Dit heeft veel gevolgen voor de levensomstandigheden van de boeren en voor de manier waarop zij de cacao verbouwen en oogsten.

Bekijk hier onze uitzending over 'oneerlijke' chocoladeletters.

Er is nu een afspraak tussen cacaohandelaren, vakbonden, fabrikanten en supermarkten om zich in te zetten  om in 2012 alleen nog maar eerlijke chocoladeletters te verkopen. Maar hoe zit het dan met andere chocoladeproducten, zoals bijvoorbeeld de paaseitjes? In de afspraak over de chocoladeletters staat ook dat in 2015 vijftig procent van alle chocolade duurzaam moet zijn. In 2025 moet alle chocolade in de Nederlandse winkels gemaakt zijn van duurzame cacao. Dit geldt dus ook voor de chocolade-eitjes.

Vorig jaar werden er bijna geen duurzame chocolade-eitjes verkocht, met uitzondering van de eerlijke eitjes van Tony’s Chocolonely. Dit jaar liggen er voor het eerst meer duurzame eitjes in de schappen. Dat komt doordat consumenten veel vragen naar eerlijke producten. Dat blijkt ook uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie NCDO in samenwerking met de stichting Max Havelaar en Fair Trade Original.

'Eerlijke' eitjes kunt u onder andere kopen bij:

  • Albert Heijn: Puur en Eerlijk-eitjes met Max Havelaar-keurmerk
  • Lidl: Fairglobe-eitjes met Max Havelaar-keurmerk Max Havelaar-keurmerk
  • Kruidvat: Huismerk
  • Jumbo: Tony’s Chocolonely-eitjes met Max Havelaar-keurmerk en Baronie-eitjes met UTZ-keurmerk
  • Deen: Tony’s Chocolonely-eitjes met Max Havelaar-keurmerk
  • Hoogvliet: Tony’s Chocolonely-eitjes met Max Havelaar-keurmerk en Baronie-eitjes met UTZ-keurmerk
  • Plus: Tony’s Chocolonely-eitjes met Max Havelaar-keurmerk
  • Dekamarkt: Baronie-eitjes met UTZ-keurmerk
  • Marqt: Tony’s Chocolonely-eitjes met Max Havelaar-keurmerk
  • In bijna alle natuurwinkels worden ook 'eerlijke' eitjes verkocht

Verschillende keurmerken

In de lijst ziet u twee verschillende keurmerken. Het Max Havelaar-keurmerk en het UTZ-keurmerk. Het verschil tussen deze twee keurmerken zit in de betaling van de boeren en de grootte van de organisaties die gecertificeerd worden.

Max Havelaar richt zich op de boeren door ze een hogere vaste prijs te geven voor het de cacao. De chocolade-eitjes met het Max Havelaar-keurmerk zijn 100% Fair Trade. Hierdoor betaald betaalt u wel iets meer voor de chocolade-eitjes. Gemiddeld betaalt u vijf tot tien procent meer.

Het UTZ-keurmerk richt zich vooral op de grote markt. Ze werken samen met de grote cacao bedrijven om op die manier de economische en sociale situatie van de volledige cacao markt te verbeteren. De eitjes met het UTZ-keurmerk bestaan maar uit 30% Fair Trade chocolade.