background branding

Clean Air Nederland naar rechter om rookvrije openbare gebouwen

rookvrij-openbare-gebouwen-09-04-2018.jpg

Clean Air Nederland (CAN), de antirookorganisatie die het voor elkaar kreeg dat rookruimten in horeca op termijn worden gesloten, stapt opnieuw naar de rechter als het kabinet niet snel besluit tot een verbod op rookruimten in openbare gebouwen, meldt de Volkskrant.

Op een oproep aan het kabinet om het verbod op rookruimten te verbreden, in februari verstuurd, heeft CAN nog geen antwoord gekregen. Blijft dat antwoord nog 'enkele weken' uit, dan schakelt de organisatie wederom de rechter in.

'Streven naar rookvrije samenleving'

'De Tweede Kamer heeft nog een rookruimte, de Eerste Kamer ook', beklemtoont CAN-voorzitter Tom Voeten. 'Die moeten weg. In bedrijfssectoren waar de overheid niets over te zeggen heeft kunnen we geen verbod eisen. Maar een overheid die zegt te streven naar een rookvrije samenleving moet alles in het werk stellen om dat ook te bereiken.'

Kabinet wil ook rookvrije openbare gebouwen

Het kabinet streeft ernaar om ook binnen twee jaar een eind te maken aan rookruimtes in openbare gebouwen. Maar staatssecretaris Paul Blokhuis wil daarover niet alleen beslissen en wacht de afspraken over rookpreventie af die hij met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg wil maken.

Blokhuis kondigde afgelopen week aan dat rookruimtes in de horeca binnen twee jaar verleden tijd moeten zijn. Het is 'logisch' dat het aanpakken van rookruimtes in overheidsgebouwen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen 'een volgende eerste optie' is, zegt de staatssecretaris op NPO Radio 1. Hij mikt ook voor deze rookruimtes op een termijn van twee jaar en gaat 'met die agenda in gesprek met maatschappelijke partners met wie we het preventieakkoord vormgeven'.

De staatssecretaris wil in de zomer een zogeheten nationaal preventieakkoord sluiten, waarin de overheid en de samenleving afspraken moeten maken over het terugdringen van het roken. Hij wil ervoor zorgen dat er een 'rookvrije generatie' kan opgroeien.

Strikt genomen kan het kabinet ook zelf een einde maken aan rookruimtes in openbare gebouwen, maar Blokhuis 'zit zo niet in elkaar'. Hij wil het 'zorgvuldig' aanpakken en 'iedereen serieus nemen'.Bekijk ook: Waar rook is: De macht van de tabaksindustrie

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant