background branding

Cijfers en letters op je bakje fruit: wat betekenen ze eigenlijk?

bloemkool20230221_190830.jpg

Of je nu peren, frambozen of mango’s koopt: vaak staan er op de verpakking enkele cijfertjes en lettertjes, zoals UC E08 of UC 07D. Wist jij dat dit een functie heeft? Radar legt het uit. 

Uithaalcode

Op een bakje tomaatjes staat bijvoorbeeld UC A09. UC is het eerste deel van de cijfer- en lettercombinatie en staat voor uithaalcode. Aan de hand van deze code kunnen supermarktmedewerkers zien wanneer ze het product extra moeten controleren. 

Deze code geeft namelijk een datum aan waarop het fruit zou kunnen bederven. Zo staat er geen bakje beschimmelde aardbeien op de planken van de supermarkt.

Zo staat de letter A voor maandag, B is dinsdag en zo tel je door tot zondag (G). De twee cijfers, die voor of na de letter staan, geven het weeknummer aan. 01 is de eerste week van het jaar, 02 is de tweede en zo tel je door tot en met week 52. In het geval van het pakje tomaatjes zou dat dus maandag in de negende week zijn. 

Tenminste houdbaar tot…

De uithaalcode is een soort richtlijn, na deze datum zou je fruit kunnen bederven. Natuurlijk kan het soms sneller gaan, bijvoorbeeld als je je fruit in een fruitschaal met bananen legt. Bananen stoten namelijk van nature kleine beetjes gas uit, genaamd ethyleen. Ethyleen zorgt ervoor dat fruit, dat hiervoor gevoelig is, sneller rijpt. Zo zullen onder andere appels, peren, avocado’s en bananen zelf sneller rijpen.

Gooi je fruit echter niet direct weg als het deze datum is bereikt, maar bekijk het goed. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je fruit nog goed is en kun je het gewoon eten. 

Zit er een klein beetje schimmel op? Dan kun je ervoor kiezen om de schimmel weg te snijden. Denk er wel goed aan dat je ruim om de rotte plek heen snijdt. Bij twijfel is het beter om de groenten en fruit in de groencontainer te doen.