background branding

Chemotherapie zonder overleg afgebroken, wat is hier de hand?

Karen Niessen bevond zich midden in haar chemotherapiebehandeling voor slokdarmkanker toen zij in januari van dit jaar slecht nieuws kreeg: haar behandeling in het Duitse Helios-ziekenhuis zou abrupt worden stopgezet. Op het moment dat ze voor de 2e behandeling in januari in het ziekenhuis is krijgt ze te horen door haar zorgverzekeraar ONVZ. Iets wat door de zorgverzekeraar wordt ontkent.

Halverwege januari ging Karen naar het Duitse Krefeld voor de tweede van een nieuwe reeks chemobehandelingen. Ze volgt hier een behandeling omdat ze in Nederland niet meer geholpen kan worden. ‘Ik ging voor de tweede sessie en ik kom daar aan en krijg te horen dat de verzekeraar de financiering heeft stopgezet. Met andere woorden: ik kon dezelfde dag weer naar huis. Het is nu ruim een maand geleden en ik ben ik nog steeds in Nederland. Want je wordt niet behandeld,’ vertelt Karen.

Heen en weer bellen

Ruim een maand lang belden Karen en haar man met zorgverzekeraar ONVZ, Zorgloket Duitsland en Helios. Zorgloket Duitsland mailt naar Karen dat ONVZ ‘wijzigingen heeft aangebracht in het contract voor 2023’. Helios en Zorgloket Duitsland zouden deze wijzigingen pas halverwege januari hebben ontvangen. ‘Indien dit eerder bekend was hadden we uiteraard alle ONVZ verzekerden geadviseerd over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of hen in ieder geval op de hoogte gebracht van deze wijziging’, laat Zorgloket Duitsland weten aan Karen.

ONVZ ontkent dat zij het contract hebben gewijzigd. ‘Helaas is mevrouw Niessen in dit geval niet juist geïnformeerd en wij betreuren dit; het contract tussen ONVZ en Helios voor 2023 is niet gewijzigd ten opzichte van 2022’, laat ONVZ aan Radar weten. ‘Het Zorgloket Duitsland had van deze doorlopende afspraken op de hoogte moeten zijn.’  

Verschillen in zorgsysteem

‘Omdat er verschillen zijn tussen het Nederlandse en Duitse zorgsysteem is met Helios voor een beperkt aantal specifieke behandelingen afgesproken dat Helios vooraf toestemming bij ons vraagt’, laat ONVZ weten.

Karen voelt zich onmachtig en radeloos. ‘Ik wil gewoon kijken of er nog iets te redden valt. Of het kan. Ik hoop dat anderen niet in dit rottige schuitje terechtkomen. Dat het bespaart dat het ze bespaard blijft. Dit geneuzel. En dat ik nog even mag blijven op deze aardbodem.’

Uiteindelijk goedkeuring

Karen heeft nu de goedkeuring van ONVZ voor chemotherapiebehandelingen bij Helios gekregen en zal binnenkort starten. Het gaat hierbij niet om de behandelingen die haar artsen hadden aanbevolen en waar ze mee begonnen was, zo vertelt Karen.

Reacties betrokken partijen

Naar aanleding van de uitzending van Radar, hebben Helios, ONVZ en Zorgloket Duitsland gereageerd. Hun volledige reactie is op deze pagina te lezen.

Meer over