background branding

CBD-olie vaker gecontroleerd op juiste samenstelling

cbd-olie-20-06-2018.jpg

CBD-olie wordt steeds populairder. Veel consumenten beweren er baat bij te hebben. De Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit (NVWA) controleert de olie beter, omdat de aangegeven ingrediënten vaak afwijken.

Radar besteedde in oktober 2017 in de tv-uitzending aandacht aan CBD-olie. CBD-olie wordt ook wel wietolie genoemd, maar er is een verschil: in de meeste CBD-olie zit geen THC, of het hoort er in ieder geval niet in te zitten. THC is de stof in wiet die ervoor zorgt dat je stoned of juist high wordt. Uit eerder onderzoek van Radar blijkt dat de helft van de CBD-gebruikers baat heeft bij het middel, maar ook dat sommigen last hebben van bijwerkingen.

'We zien een groeiende populariteit bij CBD-olie, daarom is controle erg belangrijk', zegt de NVWA. Controle op THC en andere ingrediënten neemt de NVWA mee in haar reguliere controle. Wanneer THC niet op het etiket wordt vermeld, wil je niet dat deze psycho-actieve stof toch in de olie zit. Ook komt het voor dat er veel minder van de stof CBD in zit dan op het etiket staat. Dit bleek uit onderzoek van Radar naar de samenstelling van de oliën. Terwijl het bij CBD-olie juist om die werkzame stof te doen is.

Onterechte voedingsclaims

Als de NVWA erachter komt dat het etiket niet overeenkomt met de inhoud, dan onderneemt ze actie. Op het moment dat een klacht binnenkomt, onderzoekt de NVWA of de producten kloppen. Er mogen geen onterechte gezondheidsclaims op staan: 'Als er voedingsclaims op het flesje staan die niet mogen of er regels worden overtreden omtrent supplementenpreparaten, dan grijpen we daarop in.'

De producenten mogen niet beweren dat de CBD-olie gezond is of dat het een bepaalde werking heeft als zij dit is niet wetenschappelijk kunnen bewijzen. De NVWA geeft aan dat de producenten zich ook moeten houden aan de regels voor toegevoegde supplementen en kruidenpreparaten.

Kanttekeningen bij de werking

Eerder zei het Nederlands Huisartsen Genootschap dat wiet niet meer als pijnstiller voorgeschreven moet worden. Wat betreft CBD-olie als behandeling van klachten raadt het NHG huisartsen ook af om patiënten naar de drogist te sturen. 'Cannabisolie die verkrijgbaar is bij drogist of via internet is niet gemaakt van medicinale cannabis en heeft geen gegarandeerde samenstelling en kwaliteit', zegt NHG.

Online is er veel te vinden over CBD-olie, maar er is nog geen duidelijke onderzoeksuitkomst over de werking ervan. Het kabinet moet snel onderzoeken of medicinale wiet verlichting biedt bij een aantal aandoeningen, vindt de Tweede Kamer. Nu is daar nog niet genoeg bewijs voor.

Radar heeft ook Testpanelleden ondervraagt over CBD-olie. Binnen het Radar Testpanel gebruik(t)en bijna 4000 mensen CBD-olie zonder THC, waarvan 92 procent dagelijks. Gemeenten zijn in overleg over soepelere regels rondom de olie: de consument die met een doktersbriefje kan aantonen baat te hebben bij de olie, moet deze wel kunnen krijgen.