background branding

Cafeïnevrije koffie nooit écht cafeïnevrij (en is het wel gezond?)

201022 decaffff.jpg

Je stapt in de late middag over op cafeïnevrije koffie zodat je 's avonds de slaap kunt vatten. Maar wist je dat in een kopje decaf toch cafeïne zit? Mag je het dan wel drinken als je zwanger bent? En klopt het dat het zwarte goedje kankerverwekkend is? Dit is alles dat je moet weten over je alternatieve kopje koffie.
 

Koffie kan niet helemaal cafeïnevrij gemaakt worden. Door het te 'decafeïneren' wordt 'maar' 94 tot 98 procent van de oorspronkelijke opwekkende stof eruit gehaald. Dat betekent dat een kopje decaf nog 2 tot 4 (soms 5) milligram cafeïne bevat. Ter vergelijking: gewone filterkoffie bevat 85 mg per kopje (125 ml), groen en zwarte thee 30 mg en een glas cola (20 cl) 20 mg.

Een kopje als je zwanger bent: het kan

Wie zwanger is en zeker wie borstvoeding geeft, krijgt het advies om cafeïne volleidg te schrappen. Zo moet je ook voor veel chocolade opletten, want in cacaobonen zit het oppeppende stofje ook. Maar door de kleine hoeveelheid cafeïne kan een of meerdere kopjes decaf per dag prima. Artsen stellen een absolute grens van 200 mg cafeïne per dag voor zwangere of zogende vrouwen.

Opletten in de VS

Toch even aangeven dat buiten Europa andere maatstaven voor koffieproductie gelden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kun je met enkele kopjes decafeïne, afhankelijk van welke soort je bestelt, toch een behoorlijke dosis cafeïne opnemen, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Florida. 

Kankerverwekkend?

Cafeïnevrije koffie belet dan wel je slaap niet, maar er wordt toch omwille van je gezondheid voor gewaarschuwd. Koffiebonen worden namelijk, wanneer ze nog groen zijn, vaak meermaals chemisch gespoeld in oplosmiddelen zoals dichloormethaan, om de cafeïne eruit te trekken. Dichloormethaan kan tot ademhalingsproblemen leiden en chronische blootstelling aan deze koolwaterstof is kankerverwekkend.

Geruchten

Maar net zoals de hoeveelheid cafeïne is de resterende concentratie oplosmiddel in een kopje decaf zodanig klein, dat je je over het risico op kanker geen zorgen hoeft te maken – en intussen wordt cafeïne ook steeds meer op duurzame wijze geëxtraheerd. Ondanks hardnekkige geruchten mag je dus met een gerust hart van een decaf bakje troost genieten: het belet je slaap niet en ziek word je er ook niet van.