background branding

Breken jouw nagels plots af? Hier kan het aan liggen!

gebroken nagel site.jpg

Lange tijd is er niets aan de hand en dan opeens komen in slechts een paar dagen allerlei scheuren en breuken in je nagels. Bij de kleinste stoot tegen de tafel besluit je halve nagel het voor gezien te houden. Wat is hier aan de hand?

Afbrekende nagels komen vaak voor en er zijn dan ook meerdere oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen. Zo kan het te maken hebben met externe factoren waar je nagels aan worden blootgesteld, maar kan het ook te maken hebben met je gezondheid. De verschillende oorzaken overzichtelijk op een rij:

1. Overmatige blootstelling aan water

Was jij je handen erg vaak? Of kom je door jouw beroep veelvuldig met water in contact? Een van de meest voorkomende oorzaken van het afbreken van nagels heeft te maken met overmatige blootstelling aan water. Je nagels nemen namelijk veel vocht op en worden niet altijd goed afgedroogd, waardoor ze gemakkelijk uitdrogen. 

Droge nagels kunnen ook ontstaan door het gebruik van schoonmaakmiddelen. Door bij de volgende poetsbeurt even wat handschoenen aan te trekken, kun je dit afbreken voorkomen. 

2. Vitaminetekort

Scheuren en breuken in je nagels kunnen ook duiden op een vitaminetekort. Zo kan een ijzer- of zinktekort voor zwakke nagels zorgen, aangezien zink en ijzer essentieel zijn voor de opbouw van keratine. En je lichaam heeft dit eiwit nodig voor de opbouw van je nagels en je haren. 

Daarnaast zouden vitamines A, B12 en C ook van belang zijn voor de groei van gezonde nagels. Vermoed je dat een vitaminetekort het probleem kan zijn? Bespreek dan altijd even met je huisarts wat je in dit geval het beste kunt doen. 

3. Agressieve nagellak

Lak jij vaak een leuk kleurtje op je nagels? Let dan altijd op dat je een nagellak zonder chemicaliën gebruikt, omdat deze je nagels aantasten. Ook kan een lange tijd dezelfde nagellak de kwaliteit van je nagels aantasten en is het dragen van kunstnagels ook niet altijd goed voor de gezondheid van je nagels. 

Naast dat nagellak zelf erg zwaar kan zijn voor je nagels is ook de manier waarop je de nagellak weer verwijderd van belang. Gebruik je een middel met aceton erin, dan kun je er vanuit gaan dat je nagels snel zullen afbreken. 

4. Hormoonwisselingen

Ook je hormonen kunnen invloed hebben op de sterkte van je nagels, waardoor een zwangerschap of juist de overgang tot afbraak kan leiden. Wel is er een verschillende oorzaak: tijdens de zwangerschap neemt het oestrogeengehalte toe, waardoor nagels een stuk harder groeien en ze dus ook sneller kunnen afbreken. Maar in het geval van de overgang is er juist sprake van een afname van dit vrouwelijke hormoon, waardoor nagels zwakker worden. 

5. Onderliggende aandoeningen

Iets dat minder vaak voorkomt, maar ook tot de mogelijkheden behoort is dat er een groter probleem aan de hand is dat ook voor zwakke nagels zorgt. Bij een schildklieraandoening kunnen bijvoorbeeld ook haaruitval of broze nagels een bijeffect zijn. Vermoed je dat dit aan de hand is of heb je naast broze nagels ook andere klachten? Bespreek dit dan altijd met je huisarts. 

Dit kun je doen om je nagels sterker te maken

Nu duidelijk is waarom jij last hebt van broze nagels wil je natuurlijk ook graag weten hoe je hier weer vanaf komt. Het beste pak je dit probleem natuurlijk bij de oorzaak aan, maar daarnaast is het ook altijd van belang om je nagels goed te verzorgen. 

  • Laat ze niet te lang groeien en vijl je nagels na het knippen altijd een richting op. 
  • Gebruik je nagellak? Kies er dan een uit zonder chemicaliën en als het kan gebruik je vochtinbrengende nagellak of een nagellak die als verharder werkt. 
  • Smeer je handen en nagels regelmatig in met een vochtinbrengende handcrème. 
  • Draag handschoenen wanneer het guur weer is buiten. Lage temperaturen en harde wind beïnvloeden je nagels namelijk ook in negatieve zin.