background branding

Brandweer waarschuwt voor risico's bij opladen elektronica, hier moet je op letten

brandgevaar-elektronica-23092020.jpg

Het zal je maar gebeuren dat je smartphone of laptop vlam vat tijdens het opladen. De brandweer stelt dat dit nog vaak voorkomt en geeft tips om de risico's te verkleinen.

Het risico zit met name in zogenaamde lithium-ion batterijen, schrijft de brandweer op haar website. Dit zijn oplaadbare batterijen die onder andere aanwezig zijn in telefoons en computers, maar ook in bijvoorbeeld de accu van een elektrische fiets. 

Dat je deze batterijen kunt opladen is heel handig, alleen blijkt opladen dus niet geheel zonder risico. Het aantal brandincidenten met accu's neemt namelijk toe, omdat het aantal accu's stijgt.

Gebruik originele producten, batterijen en opladers

Een eerste tip van de brandweer is dat je geen gebruik moet maken van niet-originele elektronische apparaten. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je smartphone bij een gerenommeerde fabriek vandaan komt, en koop daar ook je oplader en een eventuele nieuwe batterij. 

Het kan misschien een stuk goedkoper zijn om een niet-gecertificeerde oplader uit China te bestellen, maar dit brengt ook risico's met zich mee. 

Laad alleen op als je erbij bent

Brandweer Nederland waarschuwt dat je apparaten met batterijen alleen op moet laden als je erbij bent. Ook raadt veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland af om je mobiele telefoon op te laden als je slaapt. Dan kun je je mobiel namelijk niet in de gaten houden. 

Haal oplader uit het apparaat als accu vol is

De brandweer stelt ook dat je niet moet 'overladen'. Als je apparaat is volgeladen moet je dus direct de oplader eruit halen. Hier gaat het weer vooral om de niet-originele producten. De meeste smartphones zijn wel slim genoeg om te stoppen met laden als de accu vol is, maar een niet-gecertificeerde lader kan alsnog erg warm worden. 

De brandweer zegt dus ook dat je niet je telefoon 's nachts moet opladen. 

Radar schreef eerder een artikel over wat je kunt doen als de batterij van telefoon snel leeg gaat.

Laat apparaat niet te heet worden

Als je je apparaat intensief of langdurig hebt gebruikt, is het verstandig om het even af te laten koelen. Dus bijvoorbeeld na het kijken van een film of het spelen van een spelletje.

Leg je apparaat ook niet in de volle zon. Dit kan het apparaat ook oververhitten.  

Beschadiging kan brandgevaar verhogen

Als laatste punt geeft de brandweer aan dat een beschadiging van het apparaat of de batterij voor een hoger brandgevaar kan zorgen. Het advies is om beschadigde onderdelen direct te vervangen. 

Meer informatie over brandveiligheid en het opladen van een batterij vind je op de website van de brandweer.

Bron: Brandweer.nl