Bijwerkingen en ander ongemak door veelvoorkomende medicijntekorten

lege-pillenstrip-medicijntekort-780.jpg

Het komt steeds vaker voor dat patiënten bij de apotheek te horen krijgen dat het medicijn dat ze nodig hebben niet op voorraad is. Uit onderzoek van Radar onder ruim 25.000 mensen, blijkt dat driekwart weleens een tekort heeft meegemaakt. De vervangende medicijnen die veel mensen in zo’n geval meekrijgen, worden overwegend slecht ontvangen: ruim de helft is er negatief over vanwege bijwerkingen, 85 procent vanwege een minder goede werking.

Medicijntekort in de uitzending van Radar

Ruim 25.000 mensen hebben hun ervaringen gedeeld over de medicijnen die zij op recept halen voor zichzelf, of voor iemand anders. Driekwart van deze groep heeft weleens meegemaakt dat medicijnen bij de apotheek niet voorradig waren. Alleen al dit jaar hebben 14.000 mensen dit jaar te maken (gehad) met een medicijntekort. Bij 38 procent speelt het op dit moment en 72 procent heeft er eerder dit jaar mee te maken gehad.

Tekorten: van bloedmedicatie tot anticonceptie

In veel gevallen (12,5%) gaat het om bloedmedicatie, zoals bloedverdunners en bloeddrukmedicatie. Ook hart- en vaatmedicatie (9,5% heeft hier problemen mee of mee gehad) is lastig te verkrijgen. Van schildkliermedicatie (7,5%) was dit al bekend, Radar besteedde eerder aandacht aan het tekort aan schildkliermedicijn Thyrax. 6 procent heeft een tekort aan pijnstillers meegemaakt en rond de 4 procent heeft problemen gehad met diabetesmedicatie, oogmedicatie, medicijnen voor de luchtwegen, huidmedicatie of antidepressiva. Recentelijk was ook het tekort aan anticonceptiepillen in het nieuws.

Leveringsproblemen of geen vergoeding meer

In de meeste gevallen was een leveringsprobleem vanuit de fabrikant de oorzaak. Echter, 11 procent van de gedupeerden geeft aan dat het medicijn niet aanwezig was omdat de verzekeraar het niet langer vergoedt.
Een veel geboden oplossing, bij 41 procent van de respondenten, is simpelweg: wachten. Een klein kwart kreeg een kleinere voorraad van het medicijn mee. De grootste groep, 43 procent, krijgt vergelijkbare medicatie mee. Bij de meesten gaat het om een zogenaamd generiek medicijn: een middel met dezelfde werkzame stof.

Bijwerkingen en een mindere werking

Meer mensen zijn negatief (44%) over het vervangende medicijn dan positief (14%). In ruim de helft van de gevallen (55%) zijn mensen negatief over het vervangende medicijn vanwege optredende bijwerkingen. In vergelijking met het oorspronkelijke medicijn, geeft 70 procent aan dat de bijwerkingen van het vervangende medicijn zwaarder zijn. Volgens maar liefst 85 procent is de werking van het medicijn ook slechter.

Lees meer over vervangende medicijnen in het panelonderzoek uit 2016 via de link hieronder:

70 procent ervaart bijwerkingen door medicijnwissel

Voor de meeste mensen (43%) duurde het tekort niet langer dan een week. Een kwart heeft het echter tot een maand zonder moeten doen, en nog eens 19 procent tot wel 6 maanden. Voor 1 op de 8 duurt/duurde het medicijntekort zelfs langer dan een half jaar.

Bekijk ook: Wat kun je doen bij een medicijntekort?

Over dit onderzoek

Het onderzoek naar medicijntekorten werd tussen 26 september en 5 oktober 2018 ingevuld door 26.821 mensen, waarvan een meerderheid Radar Testpanellid is. Ook je ervaringen laten meetellen? Wordt (gratis) lid van het panel en help ons consumentenproblemen te achterhalen en oplossen.