background branding

Betaalde seks verbieden? 89 procent is tegen

'Betaalde seks moet niet verboden worden.' Dat zegt 89% van de de ruim 17.000 deelnemers aan een poll van Radar. Het CDA wil dat er een einde komt aan de prostitutie in Nederland. 'Betalen voor seks moet strafbaar worden en is niet meer van deze tijd', aldus de regeringspartij. 

Sommige vrouwen doen het vrijwillig en verdienen er goed aan. Maar het CDA vraagt zich af: 'Hoeveel misstanden zijn de vrijheid van dat kleine clubje waard?' Moet betaalde seks verboden worden of niet? Deze vraag is beantwoord door ruim 17.000 pollrespondenten. Ja, zegt 11 procent. Nee, zegt de zeer ruime meerderheid van 89 procent. 

Betaalde seks is niets mis mee. Vrouwenhandel wél! Dus controleer en reguleer de prostitutie en biedt sekswerkers bescherming en zekerheid.
 

Vrijwillige keuze of uitbuiting?

11 procent is van mening dat betaalde seks verboden moet worden. Een veelgehoord argument is dat vrijwel niet aangetoond kan worden of een vrouw vrijwillig kiest voor een baan als sekswerker of dat dit gepaard gaat met uitbuiting en vrouwenhandel. 

'Dat een paar vrouwen hier vrijwillig voor kiezen weegt niet op tegen alle ellende en uitbuiting voor heel veel andere vrouwen in deze branche', luidt een van de reacties. Ook zeggen sommigen van hen dat niet alleen de sekswerker strafbaar gesteld moet worden, maar ook de gebruiker. 

Door betaalde seks te verbieden verlies je de controle

Maar liefst 89 procent van de pollrespondenten is tegen het verbieden van betaalde seks. Gedeelde vrees onder de respondenten is dat de prostitutie niet zal verdwijnen, maar zal verschuiven naar het illegale circuit waar nog minder controle is en het werk voor de sekswerkers zelf een stuk onveiliger wordt. 

Er zijn mensen die alleen op die manier seks kunnen hebben, zoals mensen met beperking of alleenstaanden zonder partner.
 

Veel respondenten zijn dan ook van mening dat er betere controle moet zijn op de regelgeving en handhaving om zo de positie van de sekswerkers te verbeteren, hen te beschermen en uitbuiting tegen te gaan. 

Wat gebeurt er als ook de laatste tippelzones moeten sluiten?

Presentator Danny Ghosen spreekt in een aflevering van Danny op Straat van maart dit jaar met vrouwen die werkzaam zijn in de laatste drie tippelzones van ons land: Nijmegen, Arnhem en Utrecht. Is stoppen als sekswerker een optie? Dat hoor je in deze aflevering.  

Wat vindt de sekswerker er zelf van?