background branding

Besparen met water koken: is het gasfornuis of de waterkoker voordeliger?

169140260_l.jpg

Om een liter water te koken moet energie toegevoegd worden aan het water. De hoeveel energie die nodig is, is altijd hetzelfde. De vraag is welke verwarmer het meest efficiënt is: de waterkoker of het gasfornuis? En wat is het goedkoopst?

Wat is efficiënt?

Als je een pan op het gasfornuis zet, dan zal ook veel warmte (= energie) langs de pan verloren gaan. Koken op het gasfornuis is daardoor minder efficiënt. Een waterkoker is de meest efficiënte manier om water aan het borrelen te krijgen: ongeveer 80 procent van de energie komt in het water terecht. Daarnaast slaat een waterkoker ook direct af zodra het water 100 graden is, waardoor het nooit langer energie vraagt dan nodig.

Energie om een liter water te koken

Gebruik je een waterkoker dan kost het ongeveer 0,15 Kwh aan stroom om water te verhitten tot 100 graden. Doe je dit op het gasfornuis dan kost dat 0,03m3 aan gas. Dat kan uiteraard verschillen per waterkoker of pan. De hoeveel verbruikt gas staat ongeveer gelijk aan 0,30 Kwh, omdat je uit 1m3 aardgas grofweg 10Kwh aan energie onttrekt. In dit voorbeeld verbruik je met een waterkoker dus half zoveel stroom als je op het formuis doet.

Maar wat is duurder?

Bovenstaande gaat over het energieverbruik. Doordat het koken van water in een pan minder efficiënt is dan het koken in een waterkoker kost het dus meer energie om het gasfornuis te gebruiken. Dat wil niet zeggen dat het ook goedkoper is om een waterkoker te gebruiken. Om een goede vergelijking te kunnen maken moet je eerst de gebruikte hoeveelheid gas omrekenen naar Kwh. Aangezien 1m3 gas op dit moment ongeveer 3 euro (1,45 euro onder het prijsplafond) kost, betaal je per Kwh dus 30 cent (14,5 cent bij prijsplafond) per Kwh. Stroom kost ongeveer 0,75 euro (onder het prijsplafond 0,40 euro) en is daarmee per Kwh zo’n 2,5 keer duurder. Een liter water koken kost met een gastarief van 3 euro zo’n 9 cent (iets meer dan 4 cent bij het prijsplafond). Bij stroom kom je uit op respectievelijk ruim 11 cent en 6 cent. Gas is dan dus iets goedkoper.

Onnodig verspilling van energie

De verschillen zijn in dit voorbeeld dus klein en kunnen door verschillende factoren ook nog anders uitvallen (onder andere: een ander type waterkoker of fluitketel en wisselende energieprijzen). Wat vooral duidelijk is: als je dus geld wilt besparen op energie ligt de winst niet snel bij het koken van water. Zo hoog zijn de kosten niet. De beste manier om toch te besparen als je water kookt is om precies de hoeveelheid water te koken die je nodig hebt. Een volle waterkoker verhitten voor één kopje thee is onnodige verspilling van energie. 

Duurzame keuze?

Wil je energie sparen omdat het beter is voor het milieu, dan is een keuze voor een waterkoker beter. Je verbruikt immers minder energie om het water tot het kookpunt te brengen, je kunt precies de benodigde hoeveelheid verwarmen en de waterkoker stopt meteen als het kookpunt is bereikt. Uiteraard wel allemaal op groene stroom, want grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals….aardgas.