background branding

Ben je nog verzekerd als je de premie van je zorgverzekering niet hebt betaald?

28102020 zorgverzekering.jpg

Misschien ben je door omstandigheden niet in staat om de premie van je zorgverzekering te betalen. Maar ben je dan nog wel verzekerd? En voor hoelang? Vergelijkingssite Independer geeft antwoord op deze veelgestelde vraag.

Verplicht

Iedereen die in Nederland woont moet verplicht een Nederlandse zorgverzekering hebben. Deze verplichting heeft betrekking op de basisverzekering. Een aanvullende verzekering is een keuze en dus niet verplicht. Rijksoverheid controleert de naleving van de zogeheten Zorgverzekeringswet.

Maar wat gebeurt er als je niet langer in staat bent om je zorgverzekering te betalen?

Als je niet aan deze verplichting kunt voldoen, is er niet gelijk wat aan de hand. Net zoals bij iedere betalingsverplichting krijg je betalingsherinneringen toegestuurd. Je kunt ook een betalingsregeling treffen. Na zes maanden niet betalen meldt de verzekeraar je aan als wanbetaler bij het CAK (oorspronkelijk een afkorting van Centraal Administratie Kantoor). Dit bestuursorgaan is belast met onder andere wettelijke en administratieve taken op het gebied van zorg.

Overname premie-inning

Het CAK neemt dan de premie-inning over, maar je blijft wel gewoon verzekerd bij je zorgverzekeraar. Je betalingsachterstand betaal je ook aan het CAK. Als je een aanvullende verzekering hebt, wordt hij meestal beëindigd door je verzekeraar, oftewel je kunt hier dan geen aanspraak op maken. Je basisverzekering blijf je dus wel gewoon behouden. 

Hogere premie bij het CAK

Ook dien je rekening te houden met het feit dat de premie die je aan het CAK betaalt vaak een stuk hoger ligt dan de premie van je zorgverzekeraar. 'Je betaalt namelijk een bestuursrechtelijke premie.' Dit maandbedrag is per 1 januari 2020 vastgesteld op 141,50 per persoon.

Hoe betaal je de premie?

Independer meldt dat dit afhangt van je situatie:

  • Als je loon of een uitkering hebt, houdt je werkgever of uitkeringsinstantie de premie in op dit inkomen. Het kan ook worden ingehouden op je pensioen. Dit bedrag wordt dan betaald aan het CAK. Je hoeft verder niets te doen.
  • Als je een onregelmatig inkomen hebt of als het niet hoog genoeg is, kun je ook betalen via acceptgiro. Je krijgt deze acceptgiro dan iedere maand van het Centraal Justitieel Incassobureau.
  • Als je zorgtoeslag krijgt, wordt de premie automatisch ingehouden om je zorgpremie deels te betalen. Het resterende bedrag betaal je zelf.

Afgemeld als wanbetaler

Je kunt past terug naar je 'normale' premie als je je betalingsachterstand hebt voldaan. Je zorgverzekeraar meldt je dan af bij het CAK. De bestuursrechtelijke premie wordt ook gestopt wanneer je: een betalingsregeling hebt getroffen met de zorgverzekeraar of een regeling hebt getroffen voor schuldhulpverlening.

Hoe zit het met minderjarige personen op jouw verzekering bij wanbetaling?

Voor kinderen die jonger zijn dan achttien jaar geldt dat ze meeverzekerd blijven voor de basisverzekering. 'Voor deze kinderen betaal je geen premie, dus is er ook geen betalingsachterstand. Zij zijn gratis meeverzekerd', aldus Independer.

Gemeente kan helpen bij betalingsachterstand zorgverzekering

Heb je een bijstandsuitkering en betaal je de bestuursrechterlijke premie? Dan kun je misschien weer de normale premie gaan betalen. 'Zorgverzekeraars werken hiervoor samen met gemeenten', zo vermeldt de website van Rijksoverheid. Informeer bij je gemeente of dat voor jou mogelijk is. Als je nog geen zorgtoeslag ontvangt, kijk dan of je hiervoor in aanmerking komt.

Zorgverzekeringslijn.nl

Voor vragen en advies over de verplichte zorgverzekering kun je Zorgverzekeringslijn.nl raadplegen. Je kunt daar ook lezen wat je kunt doen als je je premie niet kun betalen.