background branding

Bedwantsen in opmars: zijn ze gevaarlijk? (en nog vier vragen over de beestjes)

bedwantsen.png

Steeds meer Nederlanders hebben last van bedwantsen, zo berichten verschillende media. Hoe herken je bedwantsen eigenlijk? En zijn ze gevaarlijk? Radar beantwoordt deze en andere vragen. 

Waarom zijn bedwantsen in opmars?

Bedwantsen zijn de laatste tijd vooral in het nieuws door problemen in de Franse hoofdstad Parijs. De stad vraagt de regering om hulp bij de bestrijding van de beestjes. Onder meer bioscopen en het openbaar vervoer in de stad gaan gebukt onder een plaag die volgens lokale media alleen maar erger wordt. 

Ook in Nederland zijn bedwantsen in opmars, meldt NU.nl. “In de coronatijd reisden mensen niet, toen kregen we af en toe een melding", verklaart Allard Westra van Westra Ongediertebestrijding aan de website. "Maar nu hangen er meerdere mensen per week aan de lijn.”

“We zijn weer explosief meer gaan reizen, dus de diertjes verplaatsen zich eenvoudig over de wereld", voegt hij eraan toe. "Het gaat uitstekend met de bedwantsen in Nederland en dat is geen goed nieuws voor ons mensen.”

Hoe herken je een bedwants?

Je weet dat je te maken hebt met een bedwants en niet met een ander insect, als je kleine jeukende bijtwondjes op je huid hebt. Vaak zijn het meerdere beten op een vierkante centimeter. Het is niet te vergelijken met een muggenbeet, omdat die prikken en niet bijten. Ook kiezen muggen er niet altijd voor om op dezelfde plek toe te slaan.

Bedwantsen verstoppen zich in nauwe spleten waardoor je ze niet snel ziet. Andere aanwijzingen dat je te maken hebt met bedwantsen zijn bloedvlekken, zwarte puntjes (ontlasting) of kleine velletjes in bed.

Ook ruiken bedwantsen vreemd, volgens sommigen naar vieze was. Is je kamer brandschoon, maar hangt er toch een vreemde lucht? Wellicht heb je bedwantsen. 

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Nee, op zich niet. Ze verspreiden bijvoorbeeld geen ziektes. Maar vervelend zijn bedwantsen wel. Ze hebben namelijk menselijk bloed nodig om in leven te blijven. 

Wanneer ze mensen bijten voor bloed, ontstaan er dus bulten die dagenlang blijven jeuken. Sommige mensen zijn ook nog eens allergisch voor bedwantsbeten, waardoor ze nog ergere zwelling en jeuk kunnen ervaren. 

Hoe kun je ze bestrijden?

Als je last hebt van bedwantsen, kun je het best snel handelen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Was je beddengoed op zestig graden en leg je kleding in de vriezer.  

Om bedwantsen goed te kunnen bestrijden, moet je een expert inschakelen. En dat gaat je geld kosten. Docent insectenkunde én bedwantsexpert Bruce Schoelitsz legde eerder aan Radar uit dat bestrijding heel lastig is.

“Ze zitten heel goed verscholen. De bedwants komt ongeveer één keer in de week een bloedmaaltijd halen en dan verstopt hij zich weer”, aldus Schoelitsz. Hij waarschuwde dat je zelf beter niet kan gaan proberen te bestrijden: “Je moet niet zomaar gaan spuiten met een insecticide. De kans dat je ze dan juist verspreidt, is heel groot.” 

Hoe duur is bestrijding?

Er zijn chemische behandelingen en hittebehandelingen. Een chemische behandeling is minder duur, maar geeft minder kans op succes, want er zijn resistente bedwantsen. Een hittebehandeling doodt in principe alle bedwantsen, maar is een stuk duurder.

Ben je er op tijd bij, dan kun je voor een paar honderd euro klaar zijn. Heb je te lang gewacht, dan loopt de rekening al snel in de duizenden euro's. Hoe meer kamers je moet behandelen, des te duurder je uit bent.