background branding

Batterij van je telefoon of laptop snel leeg? Zo gaat 'ie langer mee

170921 telefoon opladen.jpg

Merk je dat na een halve dag je telefoon alweer op 10% staat? Of je laptop het na een uur alweer voor gezien houdt? Dat komt doordat de batterijconditie degradeert per keer dat je mobiel of laptop oplaadt. Radar zocht voor je uit hoe je het beste de levensduur van je batterij kan behouden.

Lithium-ion batterijen -de batterijen die in de meeste van je apparaten zitten- werken door de wisselwerking van positieve en negatieve elektroden binnen de batterij. Doorgaans gaan deze batterijen zo’n 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is iedere keer wanneer je 100% van je batterij hebt gebruikt. Het maakt dan niet uit of dit in een keer of over meerdere malen gaat. 

Verantwoord opladen

Als je je batterij zo lang mogelijk mee wil laten gaan, zorg dan dat je binnen zo’n cyclus blijft, wat neerkomt op tussen de 20% en de 80% batterijcapaciteit. Laat je telefoon of laptop ook niet eeuwig in de stekker. Evenals je apparaat niet helemaal leeg laten gaan om hem vervolgens weer volledig op te laden. 

Als laatste wordt het gebruiken van de originele lader en kabel ook aangeraden, dan zorg je ervoor dat je telefoon de juiste hoeveelheid stroom krijgt. 

Besparen is bewaren

Het is natuurlijk het beste voor je apparaat en je portemonnee om zoveel mogelijk je batterij te sparen. Pas daarom op voor te hoge of te lage temperaturen, want bij hele hoge of lage temperaturen vermindert de capaciteit van je batterij. Voor smartphones geldt een richtlijn tussen de 0 en de 35 graden celsius.

Tevens is het updaten naar de meest nieuwe software erg belangrijk. Softwareontwikkelaars voeren met deze updates vaak kleine verbeteringen uit om je batterij op te sparen. Een slecht bereik of wifi-signaal zorgt er ook voor dat je batterij sneller leeg gaat. 

Als laatste zorgt een hoge helderheid en andere randzaken zoals bluetooth ook voor meer druk op de batterij. Sommige apparaten hebben een ‘energiebesparende’-modus, als deze aanstaat worden achtergrondtaken zoals de mail ophalen of downloads verminderd. 

Vervallen batterij vervangen

Ook al doe je nog zo goed je best, je batterij zal uiteindelijk verouderen. Dit betekent dat er steeds minder capaciteit overblijft en je dus minder lang op een lading vooruit kan. Je kan er dan voor kiezen om je batterij te vervangen. Het is wel afhankelijk van je smartphone of laptop hoe duur en gemakkelijk dit is. 

Bij sommige telefoons en laptops is het erg makkelijk om de batterij te vervangen. Men hoeft dan alleen maar een originele vervanger te vinden en die in het apparaat te plaatsen. Bij andere is het wat lastiger. Zo moet je bij iPhones vaak al een aantal tientjes neerleggen om je smartphone weer volop te kunnen gebruiken. 

  • Gebruik een originele kabel en lader.
  • Zorg ervoor dat je je telefoon niet urenlang aan de lader laat hangen.
  • Update zo snel als het kan je telefoon
  • Gebruik energiebesparende-modus als het kan
  • Probeer je helderheid zo laag mogelijk te zetten
  • Laat je batterij niet helemaal leeg gaan

Bron: Consumentenbond, Apple, Digitaltrends, Coolblue, AndroidAuthority.