background branding

Autobelastingsysteem in Nederland: waar betaal je nu precies voor?

belasting-auto-wegen53100377_m.jpg

Uit een groot onderzoek van de ANWB bleek dat de gemiddelde Nederlander niet goed op de hoogte is van het huidige autobelastingsysteem meldde De Telegraaf. Consumenten hebben geen idee wat ze betalen aan autobelastingen. Waar betaal je allemaal voor bij de aanschaf van een voertuig?

Motorrijtuigenbelasting

Wanneer je een auto, motor of vrachtwagen bezit betaal je jaarlijks motorrijtuigenbelasting aan het rijk. Dit om zo gebruik te mogen maken van het Nederlandse wegennet. Je moet het motorrijtuig op jouw naam schrijven, zo doe je automatisch aangifte voor de motorrijtuigen belasting.

De hoogte van het bedrag wat je moet betalen hangt af van vier factoren:
1 Het gewicht
2 De brandstof
3 Hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is
4 In welke provincie de houder is gevestigd

Wil je weten hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen, lees dat dan hier. Mocht je de gegevens in willen zien van jouw motorrijtuig, doe dan een kentekencheck bij RDW

Uitzondering motorrijtuigenbelasting

Personenauto’s met een CO2 uitstoot van 0 gram per kilometer, de volledig elektrische auto’s, hoeven geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Is de personenauto gedeeltelijk een elektrische auto, met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer, dan geldt een halftarief. Dit betekent dat u de helft betaalt van het tarief voor een gewone personenauto.

Provinciale opcenten

Provincies mogen een deel belasting bovenop dat van het Rijk zetten, dit zijn de provinciale opcenten. De aanslag is een onderdeel van de motorrijtuigenbelasting en gaat naar de provincies. Dit kan een vrij hoog bedrag zijn. 

Het is de enige mogelijkheid voor de provincie om belasting te heffen bij zijn inwoners. Maar niet iedere inwoner betaalt belasting. Wie geen motorvoertuig heeft of een MRB-vrije auto rijdt, betaalt niets. Het tarief wordt bepaald door de provincie zelf, tot een maximum dat wordt gesteld door de rijksoverheid. De Provinciale Staten leggen het tarief vast in de begroting.

Verschil per provincie

Iedere provincie bepaald dus zelf zijn tarief. Hoeveel geld een provincie heeft, welke politieke partijen de provincie besturen en welke plannen een provincie heeft voor aanleg beheer en onderhoud van weg heeft hier invloed op. Wat het bedrag is van de provinciale opcenten kun je hier lezen.

Belasting zware motorrijtuigen

Voor vrachtauto’s moet ook motorrijtuigenbelasting betaald worden. Maar dit niet alleen, ook moet er belasting zware motorrijtuigen (bzm) betaald worden als de vrachtauto gebruikt maakt van de snelweg. Als bzm betaald is, mag je ook gebruikmaken van snelwegen in Luxemburg, Denemarken en Zweden.