background branding

Augmented reality als pijnbestrijding na een amputatie

Ineke Jansen raakt haar been kwijt na een infectie. Ze heeft sinds de amputatie erg veel last van fantoompijnen. Kan een therapie met augmented reality haar van die pijn af helpen?

Ineke Jansen stoot haar enkel, en dat zorgt voor een wondje. Ze krijgt een zalfje. Na een week is het wondje nog niet weg. Bij de dokter krijgt ze een nieuw zalfje. Een paar dagen later raakt ze bewusteloos. 
Eenmaal in het ziekenhuis komt de man van Ineke Jansen voor de keuze te staan: Inekes been moet eraf, of ze zal het niet overleven. Ineke moet na de ziekenhuisopname lang revalideren en leren om met een been te leven. 

Fantoompijnen

Ineke heeft veel last van fantoompijnen: het been dat er niet meer is geeft haar nog veel klachten. 'De pijn is de ene keer heftiger dan de andere keer, maar je kunt 'm niet omschrijven want je weet niet waar het vandaan komt. Je weet natuurlijk wel dat je je been niet meer hebt, maar dan vraag je jezelf af: hoe kan ik nou die pijn hebben?'

Ineke zou, om de pijn te onderdrukken, de hele dag aan de pijnstillers moeten. Maar die maken haar suf, en dan komt ze haar huis niet meer uit. Ineke: 'Ik wil gewoon zijn wie ik ben, die pijn die neem ik.' 
Antoinette gaat langs bij Ture Evald Johansson. Hij raakte door een auto-ongeluk zijn rechterarm kwijt. Ook Ture heeft last van heftige fantoompijnen. Hij komt in contact met een arts die een proef wil doen met augmented reality bij fantoompijnen. Met augmented reality kan een verdwenen ledemaat 'virtueel' worden toegevoegd. 

Signalen vanuit hersenen blijven komen

De spieren trekken zich samen als de hersenen een signaal afgeven. Dat komt via het ruggenmerg naar de spier, en die trekt zich samen. Ook na de operatie blijven die signalen vanuit de hersenen komen, maar die kunnen nergens naartoe. Professor Max Ortiz Catalan denkt dat daar de fantoompijnen vandaan komen. 

'In het begin was het heel lastig om mijn hand te bewegen, ik had het 48 jaar lang niet gedaan', vertelt Ture. Als hij zijn hand beweegt, ziet hij de beweging op het scherm. Ture merkt dat de pijn weggaat. 'Het was zo mooi, ik kon het niet helpen, maar ik moest huilen.'

Ook Ineke doet mee aan een experiment

Ineke doet mee aan een soortgelijk experiment in het ziekenhuis in Groningen. Corry van der Sluis, revalidatie-arts: 'Je ziet dat we voor een deel van de mensen met heel langdurige pijn nu een oplossing hebben.'
Voor zowel Ture als Ineke is de behandeling een enorme onderneming omdat ze een flink stuk moeten reizen. Ture mag nu proberen om met een speciale thuisset, thuis de behandeling voort te zetten. 

Helaas betekent de coronacrisis voor Ineke dat zij niet meer behandeld kan worden. En dat terwijl zij, eind september afgelopen jaar, aangaf 60 tot 80 procent minder pijn te hebben.

Meer over