background branding

Artsen zetten zinloze behandelingen op een rij

ingrepen.jpg

Artsen bieden vrijdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid een lijst aan met behandelingen die niet effectief zijn. De beter-niet-doen-lijst bevat ruim 1300 behandelingen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is dat ze helpen, schrijft de Volkskrant.

Internationale onderzoeken concluderen dat slechts de helft van de ziekenhuisbehandelingen op wetenschappelijk bewijs gebaseerd is. De andere behandelingen zijn gebaseerd op onder meer gezond verstand, empathie en risicomijding.

'Onzinnige zorg moet teruggedrongen worden'

De NFU, koepel van acht academische ziekenhuizen, wil de komende jaren de hoeveelheid onzinnige zorg terugdringen. Besparing op de zorg is daarbij een belangrijke drijfveer voor de NFU.

Sinds deze week zijn in de databank van de richtlijnen voor medisch specialisten waarschuwingen opgenomen dat terughoudendheid soms de beste optie is. Onderzoek moet nu aantonen hoe vaak en waarom onzinnige behandelingen worden gedaan.

Schippers tevreden met lijst

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is 'zeer tevreden' met de lijst 'waarom ik zelf had gevraagd'. 'Bij deze behandelingen is het: baat het niet, dan schaadt het wél. Schippers vindt het ontzettend belangrijk dat artsen zich realiseren dat voor allerlei 'ingesleten behandelingen' helemaal geen bewijs is dat ze helpen. Of de lijst inderdaad helpt kosten te besparen, weet de minister nog niet, maar hij bespaart patiënten volgens haar in ieder geval zinloze behandelingen.

Verspreiden van kennis

Er zijn al projecten begonnen om in de praktijk minder zorg te leveren die niet bewezen effectief is. Daarbij kan het gaan om ingrepen of therapieën, maar ook om bijvoorbeeld minder aanvullende tests of het sneller verwijderen van urinekatheters of infuuslijnen. Het verspreiden van kennis en het bewerkstelligen van een gedragsverandering bij zorgverleners, patiënten en andere betrokkenen krijgen de komende jaren eveneens meer aandacht.

Patiëntenfederatie verrast door lijst

Patiëntenfederatie Nederland vindt het vreemd dat de artsen hier nu pas mee komen. 'Je zou verwachten dat dokters geen behandelingen doen waarvan het nut niet is aangetoond. Aan de andere kant, dokters zijn opgeleid om te behandelen. Dat niet behandelen ook een optie is, moet nog op sommige plaatsen doordringen', zegt een woordvoerder van de patiëntenorganisatie. Volgens hem zijn er nog veel meer behandelingen dan de genoemde 1300 waarvan het effect niet is aangetoond.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant