background branding

Analoge radio verdwijnt: wat is DAB+ en moet je nu een nieuw toestel kopen?

Analoge radio 020821 kopie.jpg

Na het uitfaseren van analoge tv maakt radio nu de digitale overstap. Vodafone-Ziggo trekt als laatste de kabel uit de stekker: tegen eind dit jaar luistert niemand in Nederland nog naar een analoog signaal. FM-radio maakt plaats voor DAB+. Wat is dat, en moet je nou snel een nieuw toestel kopen als je naar de radio wil blijven luisteren? Dit moet je weten.

Andere leveranciers deden het al eerder, maar nu gaat ook Ziggo het analoge radiosignaal afsluiten. De kabel wordt per regio uitgefaseerd: klanten worden uiterlijk vijf weken voordat het signaal definitief verdwijnt op de hoogte gebracht. Tegen eind 2021 is de kabel overal afgesloten. De vrijgekomen bandbreedte, met name in de lage FM-frequenties, zal volgens Ziggo worden gebruikt om in de toekomst sneller internet aan te bieden. 

Na bijna zes decennia zit het tijdperk van analoge radio er dus op. De kabel verdwijnt als een van de drie manieren die je vandaag hebt om naar radio te luisteren – resteren nog: radio luisteren via de ether en via het internet. Met DAB+ luister je naar radio via de ether. DAB+ (Digital Audio Broadcasting) is de verbeterde versie van het DAB-netwerk dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt.

Welke zenders ontvang ik?

Dat betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je in je bestaande radio integreren. Het digitale signaal is gratis en overal in Nederland en België te ontvangen. Daarmee kun je tientallen publieke en commerciële radiozenders ontvangen. Je kunt een zender zoeken in een alfabetisch overzicht – en dus niet op basis van de frequentie, terwijl je aan het FM-wieltje draait.  

Zowel landelijke als regionale zenders zijn beschikbaar, maar mogelijk merk je dat sommige lokale omroepen verdwijnen: uitzenden via DAB+ kost namelijk enkele honderden euro's per maand en niet elke omroep kan zich dat permitteren.

Check of je nog analoog luistert

Wat betekent dat voor jou? Mogelijk niets: volgens Ziggo luistert nog amper 5 tot 10 procent van hun klanten nog analoog naar de radio. Dat komt neer op 200.000 tot 400.000 mensen. Zo ga je na of je tot die groep behoort:

  • Check of je radio, naast de stroomkabel, nog een andere kabel (de coaxkabel) heeft die naar de wandcontactdoos gaat. 
  • Als dat het geval is, ga je naar radiofrequentie 98.8. Hoor je daar een boodschap van Ziggo? Zo ja, dan heb je nog analoge radio. Zo nee, dan komt jouw regio pas later aan de beurt voor de digitale overstap.

In de boodschap wordt gewezen op alternatieven. Vodafone-Ziggo zegt met lokale omroepen samen te werken om op die manier luisteraars erop te wijzen hoe ze kunnen blijven luisteren naar de radio.

Heb ik een nieuw toestel nodig?

En blijven luisteren, zonder analoog signaal, kan op verschillende manieren. 

  • Via de televisie. Wie digitale televisie heeft, kan ook op tv naar de radio luisteren. Hoe dat werkt, is afhankelijk van de aangesloten mediabox. Dit is een kosteloze optie, maar vraagt wat handigheid om in te stellen. 
  • Met een FM-antenne. Ziggo-klanten kunnen een gratis antennekabel bestellen. Daarmee ontvang je het signaal via de ether of de lucht. Een makkelijke en kosteloze optie, maar de kwaliteit van het signaal is niet in iedere regio even goed.
  • Met een digitale radio-ontvanger. Wie met de antenne slechte ontvangst heeft, kan bij Ziggo ook een digitale ontvanger (decoder) bestellen. Deze kost 50 euro. Het apparaat wordt aangesloten op de huidige stereoset. Het is een duurdere optie, maar wel met goede ontvangst.
  • Een nieuwe digitale radio kopen. Ben je misschien toch toe aan een nieuwe radio? Via elektronicazaken en webshops zijn tal van DAB+-modellen te koop.
  • Via Internet. Online zijn tienduizenden zenders van over de hele wereld te vinden, waaronder de grote Nederlandse zenders en de regionale radiozenders. Deze kunt je gewoon beluisteren via de browser van je computer, tablet of smartphone. 

Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.

Is digitale radio beter?

Digitale radio heeft verschillende voordelen:

  • Ontvangskwaliteit: je krijgt een kraakheldere ontvangst, dus geen geruis meer op je radio. DAB+ blijft ook bij een zwak signaal stabiel. 
  • Geluidskwaliteit: afhankelijk van de zendfrequentie van de zender, biedt digitale radio een genuanceerder en voller geluidsbeeld dan we van FM gewend zijn.
  • Groot aanbod: Je kunt tal van zenders ontvangen. 
  • Extra opties: afhankelijk van de zender en ontvanger kunnen er teksten of afbeeldingen voor weerskaarten, sporttabellen en albumcovers worden getoond.

In de uitzending van Radar over DAB+-radio's in 2016 kwam wel een belangrijke klacht aan bod: de ontvangst zou binnenhuis en langs de landgrenzen tegenvallen. Ook hebben gebruikers toen gemeld dat signalen kunnen afzwakken wanneer ze door ramen en muren heen gaan. Of die minpunten sinds de uitzending zijn verbeterd, is onduidelijk. Laat je het ons weten?