Advertentie van webshop op social media? Let op waar je bestelt

advertentie-social-media-01122020.jpg

Radar ontvangt veel klachten over webwinkels waar is besteld via een advertentie op Facebook of Instagram. De klachten gaan in veel gevallen over webshops die gebruikmaken van dropshipping: een vorm van online verkoop waarbij de winkel fungeert als tussenschakel en zijn producten laat leveren door een goedkope groothandel (vaak uit China). Hoe herken je zo'n webshop? En waar moet je op letten als je een advertentie tegenkomt op social media?

De dropshippingwebshops schieten als paddestoelen uit de grond, evenals hun advertenties op social mediaplatforms. Vooral tijdens de coronacrisis en rond de feestdagen ben je misschien sneller geneigd om iets online te bestellen, maar je moet goed opletten bij welke webshop je dat doet.

In het kort: wat is dropshipping?

Bij dropshipping moet je de webshop zien als tussenpersoon. Jij bestelt iets bij de webshop, maar in plaats van dat de webshop het product direct aan jou levert, plaatst de webshop weer een order bij een groothandel. Die groothandel, bijvoorbeeld AliExpress, levert het product vervolgens aan jou. Op deze manier hoeft de dropshipper geen voorraad te hebben, en is het ook niet verantwoordelijk voor het uitvoeren van de levering. Bekijk ook onderstaande animatie voor een uitleg over dropshipping. 

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een legitieme vorm van online verkoop, maar zorgt voor veel klachten. De meeste problemen ontstaan doordat consumenten onvoldoende bewust zijn van het feit dat hun producten uit een ver land komen. Je denkt dan bij een Nederlandse webshop te bestellen, terwijl je bestelling eigenlijk uit bijvoorbeeld China geleverd moet worden. Dit kan voor een aantal problemen zorgen, zoals:

  • Lange levertijden (soms tot een aantal maanden).
  • Producten zijn van slechte kwaliteit en zien er beter uit op de afbeelding.
  • Je kunt producten niet of beperkt retourneren.
  • Je betaalt vaak een veel hogere prijs dan wanneer je het direct bij de groothandel zou bestellen. 

Meer weten over hoe dropshipping werkt? Onze AVROTROS-collega's van Opgelicht?! leggen in een uitgebreid artikel alles uit wat je moet weten.

Reclame van dropshippers via social media

Een veelgebruikte strategie van deze webshops is om te adverteren via Facebook of Instagram. Via social media kunnen ze namelijk met relatief kleine budgetten heel gericht adverteren. Een reclame op Facebook of Instagram herken je aan het woordje 'Gesponsord' onder de naam van de poster.

Stel, je krijgt een advertentie op Facebook te zien van een webshop die iPhone-hoesjes verkoopt met honden erop. Dat je deze advertentie krijgt ligt grofweg aan twee dingen:

  1. Waar heb je eerder op geklikt? Facebook bouwt een soort dataprofiel op van alle dingen waar jij eerder op hebt geklikt, en wat je dus mogelijk interessant vindt (zowel binnen als buiten Facebook). Facebook probeert je dan in de toekomst advertenties te laten zien die binnen jouw 'klikgedrag' en interesses vallen. In dit voorbeeld denkt Facebook door je eerdere activiteit dat je misschien geïnteresseerd bent in een iPhone-hoesje met een hond erop.
  2. Zit jij in de doelgroep van de advertentie? Een adverteerder kan via Facebook heel specifiek aangeven aan welke kenmerken de doelgroep van de advertentie voldoet. Denk aan leeftijd, woonplaats, geslacht, maar ook interesses. Op deze manier wordt de advertentie heel gericht getarget op bepaalde personen. Als jij qua leeftijd en woonplaats binnen de doelgroep valt, en ook een iPhone hebt en een pagina voor hondenliefhebbers hebt geliked, is de kans groot dat je dit hoesje voorgeschoteld krijgt.

Als je een advertentie tegenkomt op Facebook kun je rechtsboven klikken op de drie bolletjes. Daar kun je kiezen voor 'Waarom krijg ik deze advertentie te zien?', waar je informatie krijgt over waarom je binnen de doelgroep van de adverteerder valt.

Zo kun je de advertenties beperken

Je kunt in Facebook (helaas) niet alle advertenties uitzetten, alleen van individuele adverteerders. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar 'Instellingen en Privacy' en vervolgens naar 'Instellingen'. Via je browser doe je dit door rechtsboven op het driehoekje te klikken; in de Facebookapp vind je dit scherm via de drie streepjes rechtsonder. 
  2. Ga naar 'Advertenties' en vervolgens 'Advertentievoorkeuren'.
  3. Hier kun je per adverteerder klikken op 'Advertenties verbergen'.

In je advertentie-instellingen kun je ook een paar persoonlijke opties aan- of uitzetten, bijvoorbeeld of Facebook data van andere websites mag gebruiken. Ook zie je bij 'interessecategorieën' welke interesses Facebook aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt per interesse, zoals 'reizen' of 'restaurants', selecteren of Facebook hierop mag adverteren in jouw tijdlijn. 

Hoe herken je een dropshippingwebshop?

Zoals gezegd is dropshipping gewoon toegestaan. Maar om eventuele teleurstellingen te voorkomen (zoals een te late levering), moet je toch even opletten als je een advertentie van een webwinkel tegenkomt. Onderstaande punten kunnen weggeven dat je met een dropshipper te maken hebt:

  • Zoek voordat (!) je een aankoop doet naar beoordelingen van de webshop. Als je via Google zoekt op 'de naam van de webshop + review', kun je in een oogopslag zien of andere mensen tevreden zijn met hun aankoop. Vaak gaan mensen pas zoeken nadat ze iets hebben gekocht, maar dan is het meestal al te laat. Kijk overigens niet naar de reviews op de site van de webshop zelf; dit zijn mogelijk gefabriceerde beoordelingen. 
  • Check of je een KvK-nummer en contactgegevens kunt vinden op de website. De webshop wordt minder betrouwbaar als dit nergens te vinden is.
  • Kijk naar de levertijd. Staat er bijvoorbeeld dat het langer dan twee weken kan duren, dan heb je mogelijk te maken met een dropshipper. 
  • Kijk naar het beleid omtrent retourneren en garantie. Het is een slecht teken als de webshop hier niet duidelijk over is. 
  • Kijk of je het product op een andere webshop kunt vinden, bijvoorbeeld bij AliExpress. De kans is aanwezig dat je daar precies hetzelfde product vindt, maar dan voor een fractie van de prijs. Dit kun je ook doen door de afbeelding van het product op te zoeken via Google Image Search. Vaak gebruiken de dropshippers precies de afbeeldingen als die van de groothandel. 

Op de website van Opgelicht?! vind je 9 tips voor het herkennen van een betrouwbare webshop