background branding

Aanvullende zorgverzekering

Veel mensen hebben een aanvullende zorgverzekering, maar gebruiken deze helemaal niet. Zij kunnen besparen door deze aanvullende dekking op te zeggen. Ook mensen die de verzekering (deels) gebruiken, kunnen geld besparen door de premie opzij te zetten en zelf de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapie te vergoeden. 

Behalve het opzeggen van een onnodige aanvullende verzekering valt er ook veel te besparen op het eigen risico van de basisverzekering. Bovendien kan het lonen om over te stappen naar je eigen verzekering: met een internetvariant van exact dezelfde verzekering kan je vaak al zo’n 100 euro premie per jaar besparen.

Er zijn veel misverstanden over de zorgverzekering. Radar heeft geprobeerd de meest voorkomende vragen te beantwoorden. U kunt rechts naast de uitzending het artikel vinden.

Er zijn diverse vergelijkingssites die je kunnen helpen met het maken van een keuze voor een verzekeraar, zoals Independer.nl, Kiesbeter.nl, Verzekeringssite.nl en Zorgkiezer.nl.Toeters en bellen

Iedereen moet een basisverzekering afsluiten voor de ziektekosten; dat staat in de wet en is verplicht. Deze verzekering dekt dan ook alle noodzakelijke zorg.  Zo zijn ziekenhuisopnames, medicijnen -van een simpele antibioticakuur tot chemotherapie-, huisarts, ambulancevervoer allemaal verzekerd. 

Wil je ook minder noodzakelijke zorg verzekeren dan kan dat met een aanvullende verzekering. Deze verzekering is er voor de ‘toeters en de bellen’ van de zorg. Daaronder vallen dingen, zoals fysiotherapie (alleen bij bepaalde chronische ziekten valt fysiotherapie onder de basisdekking), hulpmiddelen zoals brillen, psychologische zorg en alternatieve geneeswijzen. 

Ook voor de tandarts kan je een aparte zorgverzekering afsluiten. In de ‘gewone’ aanvullende verzekering zit namelijk geen vergoeding voor tandartskosten. De tandartsverzekering dekt alle behandelingen bij de tandarts en heeft vaak een maximum. Er wordt dan bijvoorbeeld tot 500 euro vergoed, als de rekening hoger uitvalt dan moet je dat alsnog zelf betalen.

Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken nauwelijks gebruik van deze toeters en bellen.  Ze gaan wel naar de tandarts voor controle, maar hebben eigenlijk nooit gaatjes. Of ze gaan maar twee keer per jaar naar de fysiotherapeut. Mensen die meer premie betalen dan ze uiteindelijk vergoed krijgen, zijn ‘oververzekerd’ en zouden deze verzekering beter op kunnen zeggen. 

Ook mensen die maar sporadisch zorg gebruiken uit de aanvullende zorgverzekering zouden kunnen overwegen deze stop te zetten. Het kan voordeliger zijn om de premie op een aparte spaarrekening te storten en dat geld te gebruiken voor de aanvullende zorg. Zo heb je altijd geld beschikbaar en ben je flexibel in hoe je dit geld in wil zetten.Eigen risico

Bij de basisverzekering hoort een eigen risico. Hoe hoog dit eigen risico is, bepaalt de overheid. Voor 2013 is het eigen risico gesteld op 350 euro. Dit heet het verplichte eigen risico.

Dat betekent dat de eerste 350 euro aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen zelf betaald moet worden. Er zijn een paar uitzonderingen waar dit eigen risico niet voor geldt: de huisarts, verloskundige zorg, kraamhulp en bevolkingsonderzoeken.

De eerste 350 euro zijn dus voor jezelf. Dat geldt zowel voor medicijnen tegen misselijkheid als een gebroken arm. De rest krijgt je vergoed. De zorgverzekeraar stuurt vaak een acceptgiro voor de kosten die je zelf moet betalen. 

Mensen die niet boven de 350 euro per jaar verwachten uit te komen, kunnen besparen op het eigen risico. Je kan namelijk ook voor een hoger eigen risico kiezen, ook wel het vrijwillige eigen risico genoemd. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe minder premie je hoeft te betalen voor de basisverzekering.

Je kan zelf kiezen hoe hoog het eigen risico wordt, maar er zit wel een maximum op. Zo kan je een vrijwillig eigen risico nemen tot 500 euro. Samen met het verplichte eigen risico (350 euro) kan het dus oplopen tot 850 euro. De korting die je dan krijgt op de premie kan loopt op tot 300 euro per jaar. 

Mensen die weinig zorg verwachten, omdat ze niet ziek zijn, geen medicijnen gebruiker, geen chronische klachten hebben en slechts af en toe naar de huisarts gaan, kunnen hun eigen risico ophogen. Deze mensen betalen zodoende minder premie voor de basisverzekering. Voorwaarde is dan wel dat ze in staat moeten zijn om in een keer 850 euro over te maken. Wanneer je een been breekt en daarmee noodgedwongen een paar weken in het ziekenhuis ligt, krijg je dus een rekening van 850 euro.Overstappen 

Het kan lonen om over te stappen naar je eigen verzekering. Elk jaar krijg je van je zorgverzekeraar bericht hoe hoog de premie voor volgend jaar wordt. Veel mensen gaan hiermee akkoord en blijven zitten. Het kan echter zijn dat exact dezelfde verzekering onder een andere naam via internet wordt aangeboden en dat deze verzekering veel goedkoper is. Overstappen naar de eigen zorgverzekeraar kan zo’n 100 euro per jaar opleveren.

Hiervoor hoef je eigenlijk weinig te doen. Als je de goedkopere verzekering aanvraagt, wordt de oudere duurdere verzekering automatisch stopgezet.

Forumreacties

95
  • Door Radar

Heb je een aanvullende zorgverzekering, maar maak je daar eigenlijk nooit gebruik van? Jij bent zeker niet de enige! TROS Radar bekijkt een aantal misverstanden rondom onze zorgverzekering en neemt met name de aanvullende verzekering onder de loep. Zijn de kinderen nou wel of niet verzekerd voor de tandarts? En hoe zit dat met logopedie? Is die aanvullende verzekering nou noodzaak of weggegooid geld? En als je hem opzegt, kan je er dan later weer een afsluiten? Radar zoekt het uit. Maandag 26 november in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door newmikey

Heb het voor de orthodontie van beide kids (onder de 1😎 eens laten uitrekenen aangezien de orthodontist er zo op aandrong ("ècht hoor meneer, u moet het doen - dat is véél goedkoper'). Om de gehele behandeling vergoed te krijgen en niet tegen een maximum van een paar honderd euro per kind per jaar aan te lopen had ik de meest uitgebreide aanvullende verzekering moeten afsluiten. Over een periode van 3 jaar, de verwachte behandelingsduur, had me dat ongeveer evenveel gekost als de mij voorgerekende kosten van orthodontie. Uiteindelijk bleken de behandelingen, beugels, bitjes en wat dies meer zij, zo goed aan te slaan dat de één na 12 maanden voorlopig uitbehandeld was en de ander na 14 maanden. Ik heb niet alleen over die 2 jaar zo'n 40% van het bedrag uitgespaard maar blijf nu, zo'n 2 jaar ne einde behandeling nog steeds iedere maand voordeel van hebben. Laten we eerlijk zijn: een aanvullende is goed voor een jong stel wat graag kinderen wil en nog géén of weinig inkomen heeft - stel het gelijk aan een soort sparen. ook iemand die de deur plat loopt bij allerlei "grijze" gebieden van de geneeskunde zoals chiro, ortho-manueel, kruiden, acupunctuur etc. kan er z'n lol van op. Als je echter enigszins gesettled bent en géén boodschap hebt aan alternatieve geneeswijzen of onduidelijke therapieën en ook het kinderen krijgen hebt afgesloten, staat de aanvullende verzekering eigenlijk gewoon gelijk aan het sparen voor iets dat je misschien nooit zal aanschaffen, waarbij de rente negatief is en de beleggingskosten extreem hoog. Diefstal is mij een te groot woord maar je moet je gewoon niet verzekeren voor iets wat je zelf kan betalen - uiteindelijk is verzekeren bij je eigen spaarrekening véél en véél goedkoper, efficienter en slimmer. De basis verzekering zou eigenlijk afdoende moeten zijn voor zo'n driekwart van de bevolking. De aanvullende verzekeringspakketten zijn de airbag van de verzekeringsmaatschappijen - je eindigt met betalen voor iets wat je niet zult krijgen, alleen maar om de winsten van de verzekeraar veilig te stellen. Aanvullende verzekeringen? De ultieme marketingtruc!

  • Door rozemarijntje

als je gezond van lijf en leden bent is het misschien zonde van het geld... maar ik loop idd de deur plat bij de tandarts,helaas 😡 en ook de deur plat bij fysio,en dat haal ik er wel uit...dubbel en dwars.. anticonceptie...nou ja daar is over heen te komen,maar goed die word wel uit mijn av betaald..? dus al met al ik heb er wel baat bij... mijn man weer niet,die heeft bijna nooit wat en als dat wel zo is ,is basis,maar toch zeg ik he niet op...aangezien...we weten dat er echt wel wat aan kan zitten te komen(en dat is niet negatief denken(realiteit),en als dat uit dan wordt hij niet meer verzekerd,dus dan maar wel nu?)...maar ieder zijn keus!