background branding

51% vergelijkt zorgverzekeringen dit jaar, lees de tips

zorgverzekering_check_2021_780.jpg

De helft van ruim 1000 polldeelnemers neemt de zorgverzekering dit jaar nog onder de loep, vergelijkbaar met vorige jaren, hoewel het percentage voor het eerst sinds 2014, toen we deze vraag voor het eerst voorlegden, licht daalt. Het is een ingewikkelde klus, vinden ook de pollrespondenten die ervoor gaan zitten. Hoe pak je de vergelijking het best aan?

Tot 31 december 2020 kun je nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten. 42 procent van de pollrespondenten zegt alles zonder vergelijking bij het oude te laten: 'Het geeft stress elk jaar weer ondanks vergelijken kun je moeilijk de juiste kiezen', laat een respondent weten. Veel mensen delen het gevoel van machteloosheid: je kunt niet vooraf voorspellen wat je gezondheid gaat doen, dus hoe kun je erop anticiperen? Verderop in dit artikel proberen we vergelijkers toch enig houvast te geven.

Twee keer kanker gehad, er is geen verzekering die mij accepteert op de uitgebreide polis
- Polldeelnemer

Voor sommigen speelt er meer bij de keuze om niet over te stappen van verzekeraar: 'Als ik verander krijg ik nieuwe hulpmiddelen en dat wil ik niet', zegt een polldeelnemer. Anderen hebben de angst dat zij zonder aanvullende verzekering komen te zitten vanwege leeftijd en/of gezondheidsproblemen: 'Ik verwacht dat ik op mijn leeftijd (83 jaar) en met ernstige artrose en niet helemaal gezond hart en bloeddruk toch niet bij een andere verzekeraar word geaccepteerd.' Verzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering, maar mogen mensen wel weigeren voor een aanvullende verzekering.

Extra verzekeren tegen corona?

Anderen hebben kortgeleden de polis nog bekeken en blijven nu zitten waar ze zitten: 'Vorig jaar de polis nog aangepast, voor 2021 geen veranderingen.' Wat betreft corona wordt aankomend jaar geen grote impact verwacht op de premies: omdat veel reguliere zorg niet doorging, zijn de kosten niet drastisch gestegen. Herstelzorg na corona is opgenomen in het basispakket, dus daar hoef je je niet aanvullend voor te verzekeren. Coronatests worden bij klachten vergoed door de zorgverzekeraar. Als je je preventief laat testen, bijvoorbeeld voor een feestje of vakantie, dan betaal je zelf.

Vergelijken vanwege voorwaarden…

51 procent zegt wel een vergelijking te maken. 'Via vergelijkingssite en nagaan of de aanvullende verzekering echt nodig is. Ook bepalen of eigen risico verhoogd kan worden. Dit alles per persoon op de polis', zo licht een pollrespondent de procedure toe. Een heel werkje inderdaad. 'Het is belachelijk dat je elk jaar uren moet besteden om te kijken of je huidige -dure- verzekering nog klopt dan wel of er een voordeliger/aantrekkelijker verzekering is', zegt een andere respondent, die er dit jaar wel weer voor gaat zitten. Anderen storen zich aan onvoordelig uitpakkende aanbiedingen en verhullend taalgebruik. Waarom zou je je toch aan de vergelijking wagen?

Bijvoorbeeld omdat er een verzekering is waarvan de voorwaarden beter aansluiten op jouw wensen. Kijk waar je terecht kunt voor zorg: wil je misschien in plaats van een budget- of naturapolis toch liever een restitutiepolis, met meer keuzevrijheid? Of past een heel andere zorgverzekeraar beter bij jouw wensen? Bijvoorbeeld eentje waar je niet alles online hoeft te doen?

Vind het belangrijk een eerlijke en groene verzekering te nemen
- Polldeelnemer

…en prijs

Ook de kosten spelen uiteraard een grote rol, want dat is precies de reden dat je een verzekering afsluit: om zorgkosten op te vangen wanneer deze zich voordoen. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een basisverzekering te hebben. Wat er via de basisverzekering wordt vergoed, dat bepaalt de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Zoals hierboven beschreven kunnen de kosten voor de basisverzekering wel uiteenlopen naarmate je kiest voor meer of minder keuze in zorgverleners die worden vergoed.

Ik ben over gestapt verschil van € 120,00 goed koper per jaar
- Polldeelnemer

Daarnaast kun je kiezen voor een verhoogd eigen risico. Het standaard eigen risico is in 2021 € 385,-. Dit is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten moet betalen, voordat je basisverzekering overgaat op vergoeding. Dit geldt overigens niet voor bijvoorbeeld huisartsbezoek; dit wordt altijd vergoed. Je kunt je eigen risico ophogen, dan betaal je minder premie.

Is een hoger eigen risico verstandig?

Als je de kans groot acht dat je snel aan meer dan 385 euro zorgkosten zit, kun je je eigen risico beter laag houden: je zorgverzekering betaalt dan de rest. Verwacht je niet over de 385 euro heen te komen? Dan kun je beter je premie naar beneden bij laten stellen door een hoger eigen risico te nemen. Let op: het is dan wel belangrijk dat je wat geld achter de hand hebt voor als je onverwacht een operatie moet ondergaan; je betaalt dan een hoger bedrag voordat de verzekeraar meebetaalt.

Aanvullend verzekeren of niet?

'Je komt er pas achter dat je onderverzekerd bent als je iets speciaals nodig hebt. En met alle verschillende aanvullingen kun je daar nooit op anticiperen. Of je betaalt je blauw', zo schrijft een polldeelnemer. Hoewel de toekomst zich inderdaad niet laat voorspellen, kun je wel degelijk aan de hand van een som bepaalde afwegingen maken:

Bereken of aanvullend verzekeren zin heeft

Bekijk, voordat je iets aanvullend verzekert, hoeveel kosten je eraan hebt. Kijk dan hoeveel je betaalt voor de aanvullende verzekering, en hoeveel je daarvoor vergoed krijgt, want daar zit vaak een maximum aan. Voorbeeld: als een aanvullend pakket met bril- of lenzenvergoeding je op jaarbasis meer kost dan de, zeg, 50 euro die je er per jaar voor vergoed krijgt, kun je je opticienkosten beter uit eigen zak betalen.

Lees meer informatie over overstappen van zorgverzekeraar op onze site.

Meer over de overstappoll

De poll over het checken van je zorgverzekering werd tussen 1 en 25 december 2020 ingevuld door 1028 mensen. Wil jij voortaan ook worden uitgenodigd voor de onderzoeken van het Radar Testpanel? Aanmelden en meedoen is altijd gratis.