background branding

40% kampt met problematisch slaappatroon

slaapproblemen-telefoon-in-bed_121917_780.jpg

Goed slapen is belangrijk voor je productiviteit en je gezondheid. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. 40% van ruim 38.000 panelleden ervaart hun slaappatroon als problematisch. Wat zijn die problemen? En wat voor andere bedgewoonten houden mensen erop na?

Bijna 80% van het panel ligt voor middernacht op bed. 8% duikt er echt vroeg in: voor 10'en 's avonds liggen zij op bed. 5 procent gaat pas na 1'en naar bed. Dit zegt overigens niet alles over de tijd waarop men gaat slapen: 44% doet namelijk meestal eerst nog even iets anders. Lezen of tv-kijken bijvoorbeeld. Vanaf het moment dat de panelleden proberen te slapen, duurt het vaak tot een half uur voordat zij daadwerkelijk weg zijn. Een gelukkige 38% slaapt meestal direct, bij 8% duurt dat minimaal een uur.

Vroege vogels en middagdutjes

30% is voor 7 uur 's ochtends al weer uit de veren. Voor 9 uur is de overgrote meerderheid uit bed. Bijna 1 op de 10 staat na 9 uur op. Hoe lang er op een dag geslapen wordt, is niet alleen afhankelijk van de bedtijden; bijna een kwart slaapt namelijk meestal op een ander moment nog wat bij, bijvoorbeeld met een middagdutje. Nog eens 37% doet dat soms. In totaal slaapt de grootste groep 7 tot 8 uur per etmaal. 18% slaapt meer dan 8 uur dag. Een grote groep (46%) slaapt minder dan 7 uur – 17% zelfs minder dan de als ondergrens aangemerkte 6 uur per dag.Kun je je biologische klok resetten? Bekijk de slaapspecial van Dokters van Morgen

Zelf geeft 6% van de respondenten aan minder dan 6 uur slaap nodig te hebben. Bijna een kwart heeft juist meer dan de 'standaard' 8 uur slaap nodig. 6% zegt niet te weten hoeveel slaap ze nodig hebben. Een derde gebruikt geen wekker. Bij wie dat wel doet, zijn de wekkerradio en de telefoon het meest populair. 17% heeft een 'losse' wekker: dus een apparaat met als hoofdfunctie wekker.

Snoozen omdat je eigenlijk nog niet uitgeslapen bent

Snoozen, dus nog (even) blijven liggen en weer indutten terwijl je al wakker bent of je wekker al is afgegaan, dat doet bijna de helft van het panel (48%) nooit. 1 op de 10 doet het juist standaard. Dat lijkt niet alleen gewoonte: ten opzichte van niet-snoozers geven de notoire snoozers 2x zo vaak aan dat ze zich bij het opstaan niet uitgeslapen voelen. Over het algemeen voelt bijna 1 op de 5 panelleden zich niet geheel uitgeslapen bij het uit bed stappen. Dat terwijl goed uitgeslapen zijn belangrijk is voor je prestaties wanneer je wakker bent, maar ook voor je gezondheid in het algemeen.

Moeilijk in slaap vallen, slecht doorslapen

2 op de 5 mensen ervaren hun slaappatroon als enigszins (28%), behoorlijk (9%) of zeer (3%) problematisch. De top 5 problemen zijn:

  1. Vaak wakker worden (47%)
  2. Moeilijk in slaap vallen (39%)
  3. Onrustig slapen (35%)
  4. Te vroeg wakker worden (22%)
  5. Een onrustig slapende of snurkende partner (14%)

Om op het laatste punt door te gaan: 57% van de panelleden geeft aan dat zij zelf en/of hun partner snurkt. Bij nog eens 7% was dit voorheen het geval. Ruim een kwart heeft er wel eens actie tegen ondernomen: alles van oordopjes tot operaties passeert de revue, met wisselende tevredenheid.

15 procent geeft aan (weleens) slaapmiddelen op doktersrecept te nemen. Een even grote groep probeert (ook) homeopathische of kruidenmiddelen om beter in slaap te komen. Uit eerder onderzoek onder het Radar Testpanel (oktober 2016), over melatonine, bleek al dat veel mensen dit lichaamseigen 'slaaphormoon' slikken. Doordat dit vrij verkrijgbaar is, bepalen mensen hun eigen dosering en slikken ze daardoor regelmatig te veel, wat juist een averechts effect kan hebben.Onderzoeksuitslag - Melatonine: doseren op eigen houtje

Wakkerhouders

Bijna de helft van het panel laat bij het naar bed gaan de telefoon in een andere kamer liggen. Dit geldt overigens vooral voor de oudere panelleden. Opvallend is dat onder degenen die de telefoon wel meenemen de slaapkamer in, de jongere deelnemers vaker de telefoon op stil of in vliegtuigmodus zetten – de oudere respondenten laten vaker het geluid gewoon aanstaan. Vliegtuigmodus is in dit geval de veiligste optie, want dan heeft het ook geen zin om, wanneer je tussendoor wakker wordt, even op je telefoon te kijken – hoewel de meesten dit naar eigen zeggen überhaupt weten te weerstaan.

Op je telefoon kijken is niet handig om te doen wanneer je wil slapen: het zogeheten blauwe licht dat je telefoon uitstraalt, doet je hersenen denken dat het nog dag is, en dus nog geen tijd om te slapen. Het schopt je biologische klok dus in de war. Dat geldt overigens ook voor het licht van je computer, tablet of tv. Ruim 40% van het panel houdt hier geen rekening mee, in de uren voordat ze gaan slapen.

Overigens zit er tegenwoordig op veel smartphones een optie voor een nachtmodus waarmee je de hoeveelheid blauw licht drastisch kan verlagen. Uit navraag van Radar bij specialisten blijkt dat deze modus er voor kan zorgen dat je beter kan slapen. Lees ook hoe je een nachtmodus instelt op je smartphone of tablet.

Ook andere wakkerhouders worden niet per se afgezworen. Zo drinkt een kwart van de panelleden doorgaans gewoon cafeïnehoudende dranken voor het slapen gaan.

Wat mag wel en wat mag niet in bed?

Los van wat goed voor je (nachtrust) is: wat vinden we wel en niet oké om in bed te doen? Roken, dat wijst een grote meerderheid resoluut af, slechts 2 procent heeft daar geen bezwaar tegen. Ook werken is een 'no go'. Eten in bed wordt ook door lang niet iedereen gewaardeerd: 11% geniet ervan of stoort zich er in ieder geval niet aan, 89% heeft het liever niet. Over telefoongebruik in bed zijn mensen milder gestemd: 20% heeft hier niets op tegen. Tv-kijken in bed, daar heeft 45% geen bezwaar tegen. Tot slot het huisdier: bij een ruim kwart (27%) van de huisdierbezitters slaapt het op bed – bij de overige gevallen wordt dat door de panelleden, hun partner of door het huisdier in kwestie niet wenselijk geacht.Over dit onderzoek

Aan dit onderzoek deden 38.054 leden van het Radar Testpanel mee, tussen 29 augustus en 5 september 2017. Wil jij ook je ervaringen en mening laten meetellen? Lees meer over het Radar Testpanel en word ook testpanellid. Meedoen is gratis!