background branding

3D-printers getest

Medische hulpmiddelen, onderdelen voor machines en zelfs complete huizen en bruggen: het rolt tegenwoordig allemaal uit de 3D-printer. De techniek wordt al jarenlang gebruikt door grote bedrijven. En nu wordt 3D-printen ook voor gewone mensen steeds toegankelijker. Grote webshops bieden online al printers aan vanaf 200 euro.

Je kunt sinds een paar jaar bij gespecialiseerde winkels in Nederland ook een 3D-selfie laten maken. Je krijgt dan een klein miniatuur van jezelf, opgebouwd uit keramisch poeder, geprint met een 3D-printer. Er wordt dan eerst een uitgebreide scan van je gemaakt

Tablet of 360-graden-kabine?

Dit kan op verschillende manieren. Zo zijn er aanbieders die met een aangepaste tablet al filmend om je heen lopen om een complete scan te maken.  Deze scan wordt vervolgens met een computer tot een 3D-model gemaakt. Dit model wordt dan uiteindelijk naar de printer verstuurd. Andere verkopers hebben een soort 360-graden-fotokabine gemaakt waarbij er in een paar seconden van alle kanten meerdere foto’s worden gemaakt. Al deze foto’s worden vervolgens ook tot een 3D-model gecombineerd en deze wordt dan geprint.

Materiaal is hetzelfde, toch lopen prijzen uiteen

Hoewel het materiaal van alle beeldjes gelijk is lopen de prijzen van de beeldjes wel uiteen. Zo zien we op internet tarieven van 49 euro maar ook van ruim 100 euro. Om te kijken of er in de kwaliteit grote verschillen zijn, laten we bij drie verschillende aanbieders een 3D-selfie in hetzelfde formaat maken. Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te houden draagt ons model steeds dezelfde outfit en neemt hij ook dezelfde pose aan tijdens de scans.

Als eerste gaan we langs bij 3Dselfie.nl uit Haarlem waar een beeldje van 10 cm 101,95 kost. In De Meern laten we een zelfde soort beeldje maken bij In3DPrint, we betalen daar 104 euro voor. Beide zaken werken met een vergelijkbare scanmethode met behulp van heel veel kleine camera's. Als laatste bezoeken we fotozaak De Bock in Hoofddorp, hier werken ze met een tablet-scan. Een beeldje in Hoofddorp kost 49 euro.

Experts over de beeldjes

Met de drie miniatuur-resultaten gaan we vervolgens langs bij twee experts. Joris van Tubergen, creatief directeur van stichting ProtoSpace werkt al jaren met 3D-printers en let voor ons vooral op de gebruikte scans en de scherpte van de beeldjes. Beeldhouwer Natasja Bennink is vooral benieuwd naar de gebruikte materialen en de anatomie.

Hier kun je de drie bestelde beeldjes bekijken. 1 en 2 zijn gemaakt door middel van een zogenoemde fotobooth-scan. 3D-selfie nummer 3 is gemaakt met de tablet-scan. De tablet-scan is met zijn 49 euro aanmerkelijk goedkoper dan de andere scanmethode, respectievelijk 101,95 en 104 euro.

Minder gedetailleerd

Wat onze experts direct opvalt is dat het beeldje dat gemaakt is met behulp van een tablet veel minder gedetailleerd is dan de andere twee. Dit is vooral goed te zien in de details in het gezicht. Hierdoor lijkt 3D-selfie nummer 3 het minst. Volgens Joris van Tubergen hoeft dit niet per se erg te zijn: 'het is de waarde voor jou, jij kan jezelf herkennen en waarschijnlijk ook diegene aan wie je het geeft.'

Van Tubergen verwacht dat in de toekomst 3D-print-technologie een steeds grotere rol in ons leven gaat spelen. Natasja Bennink beaamt dit. Zij ziet ook dat de methode steeds meer in de beeldhouwkunst wordt gebruikt. 'Ik zie het juist als een verrijking en ook voor mijzelf denk ik: dit is echt een mooie manier om sneller beelden in grotere oplagen te maken.'