'Een mevrouw in het winkelcentrum stond voor de groentekar en zakte in elkaar', vertelt Jeroen van den Oever aan Zorgnu. Jeroen is burgerhulpverlener en kan ieder moment van de dag een oproep krijgen om te helpen bij een reanimatie.

'Ik was net een half uurtje thuis van mijn werk, en hup, gelijk weer eropaf', vertelt hij. Het nut van zijn werk? 'Zo snel mogelijk ter plekke zijn, nog voor de ambulancemedewekers, om binnen zes minuten een reanimatie op te starten'.

Lees ook: Burgerhulpverleners vergroten overlevingskans na hartstilstand

'Ik ben op de fiets gestapt en langs de AED gereden. De AED-kast stond open, en de afspraak is dan: zo snel mogelijk naar de plek om te helpen reanimeren'. Toen Jeroen aankwam was de reanimatie al gestart. Die nam hij over, en hij gebruikt ook de AED.

'Na vijf keer een schok van de AED geeft mevrouw weer een reactie', vertelt Jeroen. 'Toen kwam de ambulance net aanrijden.'

Wat is een AED?

AED staat voor automatische externe defibrillator. Bij een hartstilstand staat een hart volgens de Hartstichting meestal niet helemaal stil. 'De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.' Meer over AED's bij de Hartstichting.

De gebeurtenissen hebben veel indruk gemaakt, en de winkeliers uit het winkelcentrum besloten ook meteen om een cursus te volgen. Ook de mevrouw die de hartstilstand heeft gehad, heeft later een cursus gevolgd, aldus Jeroen. Hij heeft verschillende keren contact met haar gehad nadat het gebeurd was.

Lees ook: Burgerhulpverlener worden? 4 vragen

'Ik heb meerdere reanimaties achter de rug, zowel geslaagde als niet-geslaagde. In het begin wil je daar graag over praten'. Het wordt wat makkelijker, maar het blijft een stressvolle situatie als je zo'n oproep krijgt.'

Jeroens boodschap? 'Als je een reanimatiecursus hebt gevolgd, sluit je aan bij HartslagNu!'

Meer weten of aanmelden?

Wil je meer weten over het systeem? Ga dan naar de website van de Hartstichting en naar de website van HartslagNu.