Voor mensen die door een beroerte, ouderdom of reuma verminderde kracht in hun hand hebben, kunnen dagelijkse klusjes als het smeren van een boterham of het drinken van een kop koffie tamelijk lastig zijn. Voor een deel van deze mensen lijkt er echter in de nabije toekomst een oplossing te komen in de vorm van een handschoen.

De handschoen, door onderzoekers ook wel de Iron Hand genoemd, bevindt zich nog in de testfase maar moet uiteindelijk op de markt verschijnen. De handschoen is door het Zweedse bedrijf Bioservo bedacht en wordt nu verder in het Nederlandse Enschede getest. In het Roessingh, het grootste wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor revalidatietechnologie in Nederland, doen wetenschappers momenteel onderzoek naar de exacte werking van de handschoen en proberen ze de handschoen beter af te stemmen op de wensen van patiënten.

Handschoen als revalidatiemiddel

Een van de nieuwe mogelijkheden die nu bekeken wordt is om de handschoen als revalidatiemiddel te gebruiken. Hans Rietman, revalidatiearts bij het Roessingh: 'We hebben er ook een trainingsapparaat van gemaakt. Patiënten die na een beroerte naar huis gaan, die willen we graag stimuleren om door te blijven gaan met trainen. Daarom voegen we aan de functie van die handschoen gaming toe. Het gaat om computerspellen waarbij de patiënt dus zijn hand kan blijven trainen en ook nog eens onder supervisie, dus onder controle van een therapeut die bijvoorbeeld nog in het centrum werkt, staat. Zo kunnen de trainingen precies op maat gegeven worden voor de patiënt en blijft hij dus ook nog engaged. Hij blijft het dus leuk vinden om te oefenen. En dat is heel belangrijk.

John, onze testpatiënt uit de reportage is enthousiast over de revalidatiemogelijkheden met de handschoen: 'Het is een leuke manier om met je handspieren bezig te zijn. Te meer ook omdat je je moet concentreren om de levels te halen.'

Hoewel er voor het game-aspect nog wel gebruik gemaakt wordt van een andere handschoen dan de Iron Hand, is het de bedoeling dat er uiteindelijk een handschoen komt voor zowel het revalideren als ondersteuning in het dagelijks leven.

Gebruiksgemak

Een groot voordeel van de handschoen is het materiaal waar het van vervaardigd is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerder in media verschenen exoskelet, is de handschoen makkelijk aan te trekken en bestaat het uit lichte en fijne materialen. Dit alles moet ervoor zorgen dat het gebruiksgemak van de handschoen voor de patiënt omhoog gaat. De verwachting bij het Roessingh is uiteindelijk dat de handschoen over een á twee jaar op de markt moet komen.