Onze hersenen sturen ons hele lichaam aan, maar zijn erg kwetsbaar. Bij dieren zijn de hersenen vaak beschermd, naar bij mensen komen klappen vol binnen. Zelfs een simpele hersenschudding na een val van een klimrek of een botsing op het voetbalveld kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. En dat gaat veel verder dan je denkt. In deze uitzending van Dokters van Morgen onderzoeken we de nieuwe inzichten bij de behandeling van hersenletsel.

Is koppen bij voetbal wel goed voor je?

Er wordt anders naar hersenschuddingen gekeken dan een paar jaar geleden. Want gaat het in de hersenen mis, dan gaat het in het hele lijf mis. Ook bij volkssport nummer 1: voetbal. Daarom waarschuwt de bondsarts van het Nederlands elftal voor de blijvende schade die kan optreden bij voetbal: hersenschade.

Meepraten? Deel jouw zorgverhaal!

Ook volgen we Gert-Jan Oskam die na een dwarslaesie als proefpersoon een elektrode in zijn ruggenmerg kreeg. Zal hij weer leren lopen?

Lees ook: Dwarslaesiepatiënt kan weer lopen door nieuwe techniek

Revalidatie in het Daan Theeuwes Centrum

En we zijn bij de eerste maanden van het Daan Theeuwes Centrum, een nieuw revalidatiecentrum voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel in Woerden. Daar ontmoeten we de 21-jarige Limburgse Laury die na een auto-ongeluk haar hersenen dusdanig kneusde dat ze een aantal weken in coma lag. Ze kwam bij en volgt nu een intensieve revalidatie naar Amerikaans voorbeeld.

Bezoek aan Daan Theeuwes Centrum