Diabetes, reuma, astma: het zijn allemaal ontstekingsziekten waar miljoenen Nederlanders mee te maken hebben. 

Hoe kan het eigenlijk dat de een wel reuma krijgt en de ander niet? En kun je via leefstijl deze ziekte de kop indrukken?

We volgen een jaar lang deelnemers die meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek van reuma-expertisecentrum Reade in Amsterdam. De reuma- en artrose patiënten slikken jarenlang medicijnen en proberen met een nieuwe leefstijl daar vanaf te komen. Heeft dit effect op hun ontstekingsziekte? 

Kijken: Denises reumaklachten verminderen enorm dankzij leefstijlaanpassingen

Tweelingonderzoek naar chronische darmontsteking

Hetzelfde eten, dezelfde school, dezelfde lucht, dezelfde vakanties. En toch wordt een van de twee ziek, en de ander niet. In Utrecht wordt onderzoek gedaan onder eeneiige tweelingen, waarvan de een een chronische darmontsteking,  colitis ulcerosa, heeft en de ander niet. Dokters van Morgen volgt Bram en Joris Schunselaar (allebei 26) die meedoen aan dit onderzoek. 

Kijken: Joris (26) kreeg darmziekte colitis ulcerosa, zijn tweelingbroer niet

Geert-Jan krijgt een poeptransplantatie 

En: Geert-Jan heeft kans om de schildklierziekte Hashimoto te ontwikkelen. Hij doet mee met een bijzonder onderzoek naar de behandeling van die ziekte: hij krijgt een poeptransplantatie. Kan die transplantatie ervoor zorgen dat hij de ziekte niet ontwikkelt?

Kijken: Poeptransplantatie tegen schildklieraandoening

Webonly: Is de oorzaak van een chronische ziekte aanleg of spelen andere factoren een rol?

En: waarom krijgt de één een chronische ziekte, en de ander niet?  Dat is voor dertig procent afhankelijk van erfelijkheid en voor zeventig procent van externe factoren: het exposoom.

Kijken: Chronisch ziek: aanleg of gevolg van omgevingsfactoren?