Dat een tattoo-machine niet alleen gebruikt hoeft te worden om lichaamsversieringen te maken, bewijst Rinus Souisa van Medical Tattoo Innovations in Middelburg. Na jaren als tattoo-artiest te hebben gewerkt, gaat hij eind jaren negentig samenwerken met plastisch chirurg Hans Pieter van Not om deze 'medische tatoeage' verder uit te werken.

Medische tatoeage is eigenlijk normaal tatoeëren, alleen gaat het niet om een decoratieve tatoeage maar om het camoufleren of herstellen van aandoeningen met een medische oorzaak. Met de behandeling is het de bedoeling mensen minder opvallend te maken, je kunt dan denken aan littekens, wijnvlekken, mensen met alopecia of vrouwen die geen tepelhof meer hebben na een borstreconstructie.

Opleiding tot medisch tatoeëerder

Souisa en Van Not bundelen hun kennis en richten Medical Tattoo Innovations op. Hier leiden ze mensen op tot medisch tatoeëerder. De eerste lichting medische tatoeëerders zijn nu aan de slag, veelal in de polikliniek Plastische Chirurgie van ziekenhuizen.

De Patiëntenfederatie Nederland geeft aan achter deze ontwikkeling te staan. Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, zegt: 'Medical Tatoo Innovations is een bedrijf dat al jaren baanbrekend werk verricht heeft op dit terrein en intensief samenwerkt met plastisch chirurgen. Het is goed dat er nu een echte opleiding is waar mensen zich kunnen specialiseren in medische tatoeage. Patiënten met lelijke littekens of brandwonden voelen zich soms erg bekeken. Dat kun je voorkomen door er een tatoeage overheen te zetten.'

Kwaliteitsimpuls

De medische tatoeage is een stadium ná plastische chirurgie. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is blij met deze kwaliteitsimpuls. Marc Mureau, vicevoorzitter, zegt: 'We hopen zo dat plastisch chirurgen in Nederland nu weten waar ze hun patiënten naar toe kunnen sturen. En dat je er vanuit kan gaan dat de kwaliteit in ieder geval een minimum niveau heeft.'

Wanneer de behandeling in de polikliniek Plastische Chirurgie plaatsvindt, kan de plastisch chirurg een aanvraag indienen bij de zorgverzekeraar. Vaak wordt behandeling dan geheel of gedeeltelijk vergoed.