De afgelopen jaren is de specerij kurkuma bezig aan een opmars in Nederland. Niet zozeer in de keuken maar in het medicijnkastje. Volgens experts zou het niet alleen ontstekingsremmend werken maar zelfs nuttig zijn in de strijd tegen kanker. Is hier sprake van wensdenken of is kurkuma een wondermiddel?

Op Youtube zijn filmpjes van vloggers over hoe je je tanden moet bleken met kurkuma of hoe je van je acne afkomt door een kurkuma masker op je gezicht te smeren, miljoenen keren bekeken. En ook de kurkumavoedingssupplementen vinden gretig aftrek bij consumenten. Kurkuma lijkt dus een absolute hype te zijn.

Werkzame stof in kurkuma

Maar écht nieuw is de belangstelling vanuit de wetenschap naar kurkuma niet. Zo deed emeritus hoogleraar farmacologie Henk Timmerman, vanaf begin jaren 80 al in Indonesië onderzoek naar kurkuma. De interesse ging vooral uit naar de belangrijkste werkzame stof in kurkuma; curcumine. Kurkuma bestaat voor ongeveer vijf procent uit deze curcumine. Uit onderzoek zou blijken dat curcumine inderdaad bijvoorbeeld onstekingsremmend is. Reden voor Timmerman en zijn colllega's om de stof uit te pluizen. Bijna twintig jaar lang probeerde Timmerman met curcumine tevergeefs een geneesmiddel zoals aspirine te ontwikkelen. Doordat dit nooit is gelukt, is de emeritus hoogleraar er inmiddels van overtuigd dat verder onderzoek naar curcumine geen zin heeft.

Het grote probleem waar de onderzoekers keer op keer tegenaan lopen is de slechte opname en snelle afbraak van de stof. Curcumine wordt namelijk nauwelijks door ons lichaam opgenomen en dat deel wat wel in ons bloed terechtkomt, wordt vervolgens in raptempo door ons lichaam afgebroken. En dat is natuurlijk funest voor de geneeskrachtige werking van de curcumine.

Test met kankercellen en curcumine

Toch betekent dit niet dat alle wetenschappers menen dat curcumine onbruikbaar is als geneesmiddel. In het AMC in Amsterdam zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken door artsen en onderzoekers gedaan naar curcumine. Ook in de strijd tegen kanker. Een van deze onderzoekers is Michal Heger van de afdeling Experimentele Chirurgie. In zijn lab heeft hij tests gedaan met kankercellen en curcumine. En daaruit blijkt dat curcumine wel degelijk in staat is om de kankercellen te doden. Maar ook voor Heger is het probleem dat dit soort tests wel slagen in reageerbuisjes maar niet in het menselijk lichaam.

Direct in het bloed

Om dit toch voor elkaar te krijgen werkt Heger nu aan een methode waarin de curcumine door middel van nanotechnologie via een infuus direct in ons bloed wordt gebracht. De nanotechnologie zou er dan mede voor zorgen dat ons lichaam de stof niet direct afbreekt. Een nieuw veelbelovend concept, met de kanttekening dat die nog niet op mensen is getest. Het duurt dus nog wel even voordat we weten of Heger hiermee de eerste sleutel heeft gevonden tot de geneeskrachtige werking van curcumine in ons lichaam.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Zorg.nu op Twitter of Facebook, of meld je aan voor de nieuwsbrief.