Wat moet je doen als je na je derde ivf-poging bent uitbehandeld in Nederland maar je wilt je kinderwens nog niet opgeven? Veel Nederlandse stellen proberen het dan in het buitenland. Vooral Duitse en Belgische ziekenhuizen staan hoog aangeschreven en zien elk jaar veel Nederlandse patiënten. In het buitenland gaan de artsen verder, is dat ook zo?

In België en Duitsland wordt vaker de icsi-methode toegepast, hierbij wordt een eicel met een zaadcel geïnjecteerd en het embryo wat hieruit ontstaat, wordt na vijf dagen rijping in de baarmoeder teruggeplaatst. In Nederland wordt het embryo na drie dagen rijping teruggeplaatst. De vijf-dagenmethode is volgens de Nederlandse artsen nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Er moet meer onderzoek gedaan worden omdat het nog onduidelijk is wat de eventuele gevolgen kunnen zijn voor de kinderen die hier uit geboren worden.

Zorg.nu volgt Silvia en Menno naar het Universitair Ziekenhuis in Gent voor een vierde icsi-poging. Omdat ze in Nederland geen extra onderzoek krijgen en deze poging zelf moeten betalen, besluiten ze om naar België te gaan. Uit de eerste punctie krijgen Silvia en Menno twee gezonde kinderen.

Complexe gevallen

Succesverhalen zoals deze kun je op veel fora voor ongewenst zwangeren lezen, maar het lukt niet altijd om zwanger te worden. Petra de Sutter, hoofd afdeling Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent, zegt dat er sinds 20 jaar Nederlanders naar België komen. 'In Nederland zijn de artsen terughoudender en is de regelgeving omtrent nieuwe behandelingen vrij streng. Maar het is natuurlijk niet zo dat het hier altijd lukt om zwanger te worden. De Nederlandse koppels die wij hier zien, zijn altijd de complexe gevallen.'

Arts-patiëntverhouding

Er zijn geen exacte cijfers van hoeveel Nederlanders naar het buitenland gaan voor een behandeling. Freya, de belangenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, bevestigt wel de trend. Marjolein Grömminger: 'Je ziet dat de arts-patiëntverhouding in het buitenland anders is. Mensen hebben meer zeggenschap en dat geeft een fijn gevoel.'

In de studio praten Sjoerd Repping, hoofd Centrum Voortplantingsgeneeskunde AMC, en Willem-Jan Cuypers, gynaecoloog en seksuoloog bij het VivaNeo Fertiliteitscentrum in Düsseldorf over dit onderwerp.