HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Dit virus is seksueel overdraagbaar en het kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Meestal breekt het lichaam dit virus zelf af, maar niet altijd. 

De vaccinatie tegen het HPV-virus wordt aan alle meisjes gratis aangeboden in het jaar dat ze 13 jaar worden. In ons land wordt het vaccin Cervarix gebruikt. Het vaccin beschermt tegen 2 varianten: HPV 16 en HPV 18, die goed zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt dus niet tegen alle varianten. Dus het wordt aangeraden om vanaf je 30ste gewoon je uitstrijkjes te laten doen.

Maar er zijn meer landen waar veel vragen zijn over de HPV-vaccinatie. Bijvoorbeeld Engeland, daar werd eind 2008 ook begonnen met een vaccinatiecampagne met hetzelfde middel als in Nederland, Cervarix.

Onderzoeken

Deense onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de klachten en de vermoede bijwerkingen. Na hun bevindingen besluit de Deense overheid een onafhankelijk onderzoek aan te vragen bij het EMA, de Europese toezichthouder op het gebied van medicijnen. Dit onderzoek wordt kritisch tegen het licht gehouden door onderzoeker Dr. Tom Jefferson, hij publiceerde er onlangs dit artikel over.

 

In de Zweedse universiteitsstad Uppsala, in de Uppsala Monitoring Centre, worden de meldingen van bijwerkingen uit verschillende landen bijgehouden en geanalyseerd. In hun database Vigibase zijn er op 6 november 2016 71.090 meldingen van bijwerkingen geregistreerd van bijwerkingen van HPV na HPV vaccinatie, dit geldt voor zowel Cervarix en Gardasil. Rebecca Chandler schreef onlangs een artikel over de meldingen.

In Nederland worden meldingen bijgehouden bij het Bijwerkingen Centrum Lareb. Volgens recente cijfers zijn er inmiddels ruim 1400 meldingen bij het Lareb bekend. Lees hier het rapport.

Dick Bijl, hoofdredacteur van het geneesmiddelenbulletin, geeft een toelichting in de studio. 

Vermoed je dat je bijwerkingen hebt van de HPV-vaccinatie? Dan kun je dit melden bij Bijwerkingen Centrum Lareb.