Zorg nu dat je weet wat de gevolgen zijn van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap nádat je bevallen bent. Want wat weinig mensen weten is dat de kans op hart- en vaatziekten daarna aanzienlijk hoger is. Worden de vrouwen hier wel over voorgelicht en wat kunnen ze er aan doen?

Wat veel vrouwen niet weten is dat zwangerschapsvergiftiging op latere leeftijd hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebben, bij wie de verloskundige of gynaecoloog eiwitten in de urine vindt en die te vroeg bevallen van hun kind lopen op latere leeftijd 2 tot 8 keer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Deze vrouwen weten vaak niet dat zij dit risico lopen. Ze komen met zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis en worden tot aan de bevalling in de gaten gehouden. De gynaecoloog ziet de vrouw daarna nog 1 keer 6 weken na de bevalling en daarna houdt het vaak op. Maar de hoge bloeddruk kan blijven of terugkomen en dat kan schade aanrichten aan het hart of aan de bloedvaten.

Speciale polikliniek

In het Erasmus Medisch Centrum hebben ze een speciale polikliniek voor deze vrouwen. Internist Jeanine Roeters van Lennep en gynaecoloog Hans Duvekot controleren daar vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad. Ze komen daar 6 weken na de bevalling. Dan moeten ze met 3 maanden nog een keer terugkomen. Vervolgens na een jaar en dan om de twee jaar.

Ze blijven deze vrouwen zien omdat ze de bloeddruk in de gaten willen houden. Ze kijken naar bloedwaarden en doen regelmatig hart- en vaatmetingen.

Jeanine Roeters van Lennep: 'Wij willen voorkomen dat de hoge bloeddruk schade aanricht bij deze vrouwen. Dat doen we door te checken. Maar je kunt er zelf ook op letten door niet te vet te eten, te bewegen en niet te roken.'

Herken jij dit verhaal, heb jij zelf zwangerschapsvergiftiging neem dan contact op met je huisarts. Hij kan je verder helpen.