Ria Bremer duikt in de wereld van IVF. Hoe is het ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld de afgelopen 35 jaar? Ook volgt ze de ouders van een tweejarig meisje waarvan de eierstokken al worden ingevroren. De stamceltherapie die het meisje ondergaat zal haar mogelijk onvruchtbaar maken.

Daarnaast in deze eerste uitzending: het koppel Nick en Larissa. 'Zoek maar een donor', zei de huisarts toen bleek dat Nick bijna geen zaadcellen produceert. Nick zegt altijd al geweten te hebben dat er iets met zijn vruchtbaarheid zou zijn: 'Te laat ingedaalde testikels..'. Maar er was nog een probleem. In de familie van Larissa komt het downsyndroom voor. Haar moeder drong aan op een genetisch onderzoek. En zo komen zowel Nick als Larissa in een uitgebreid medisch traject terecht om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Volgens de statistieken zijn de kansen op een genetisch eigen baby wel erg klein geworden. Maar gelukkig zijn wonderen de wereld nog niet uit.

Zwangerschapsenquête

Zwanger worden, zwanger zijn en bevallen. Hoe was het vroeger, hoe gaat het nu, en hoe gaat het in de toekomst? Ria Bremer vergelijkt haar grote zwangerschapsenquête uit 1983 met een groot onderzoek uit 2018, uitgevoerd door EenVandaag. 16.000 vrouwen deden mee. De meest opvallende cijfers uit dit onderzoek vind je op de site van EenVandaag.

Hoe Bevalt Nederland zit, naast interessante zwangerschapscijfers- en statistieken, vol met persoonlijke verhalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen in de voorplantingsgeneeskunde. Meer zien van Hoe Bevalt Nederland?

Dossier: Hoe Bevalt Nederland

Hoe Bevalt Nederland - deel 2 is te zien op woensdag 12 september om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.