Lara kreeg baarmoederkanker toen ze 21 jaar oud was. Ze is inmiddels 29 en genezen verklaard, maar door de ziekte is ze wel haar baarmoeder en een eierstok kwijtgeraakt. De andere eierstok kon worden ingevroren. Bij Lara zijn de eicellen, die ontstaan zijn uit ingevroren eierstokweefsel, teruggeplaatst op een heel bijzondere plek: het buikvlies.

De kanker die Lara op 21-jarige leeftijd kreeg groeide vast in de wand van haar baarmoeder. Deze moest verwijderd worden. Een van de eierstokken wist gynaecoloog voortplantingsgeneeskunde dr. Beerendonk destijds gelukkig veilig te stellen voordat de zware chemokuren zouden beginnen. De eierstok werd in kleine reepjes ingevroren. 'Voor later', zei ze toen. 'Later' is inmiddels 'nu' geworden.

Een doorbraak: eicellen groeien in het buikvlies

Om de eierstokken 'tot leven te wekken' plaatste Beerendonk samen met een collega uit het LUMC een paar reepjes ontdooid eierstokweefsel op een plekje in de buik, boven de schede. Nu, kijkend naar de echo, is iedereen diep onder de indruk van de medische doorbraak: 'Ik kreeg kippenvel toen ik in het buikvlies allemaal eicellen zag. Het leken wel eierstokken... Niet te geloven', vertelt Beerendonk in de tweede aflevering van Hoe Bevalt Nederland.

Op zoek naar een draagmoeder

Een paar eicellen werden bevrucht met het zaad van Lara's partner Thomas en inmiddels zijn er twee prachtige embryo's ingevroren. Lara trouwde vorige week met Thomas en na hun huwelijksreis begint de zoektocht naar een draagmoeder.

Ria Bremer volgde Lara en dokter Beerendonk de afgelopen maanden. Hun verhaal zie je in de tweede aflevering van Hoe Bevalt Nederland, woensdag 12 september om 20.30 uur op NPO 1.

'Zoek maar een donor'

In de eerste aflevering van Hoe Bevalt Nederland volgt Ria Bremer het koppel Nick en Larissa. 'Zoek maar een donor', zei de huisarts toen bleek dat Nick bijna geen zaadcellen produceert. Bekijk de uitzending:

Bekijk deel 1 van Hoe Bevalt Nederland: 'Zoek maar een donor'

Bekijk de uitzending van Hoe Bevalt Nederland uit 1983

Bijna 16.000 moeders geven zelf de antwoorden en vertellen hun persoonlijke ervaringen in het grote zwangerschapsonderzoek van het programma Hoe Bevalt Nederland uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel.

Lees ook: De leukste weetjes uit het grootste zwangerschapsonderzoek 2018