In het brandwondencentrum van het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk worden sinds een paar jaar vettransplantaties gedaan. Lichaamseigen vet wordt op de ene plek weggehaald en op de andere plek geplaatst.

Voor mensen met brandwonden en voor mensen met een vleesetende bacterie lijkt het een uitkomst. Deze mensen komen vaak naar het brandwondencentrum omdat ze daar aan complexe wondzorg doen en kunnen helpen bij klachten rond het litteken: de huid wordt stijf, pijnlijk, soms ook bemoeilijkt het litteken de bewegingen.

Paul van Zuijlen, plastisch chirurg bij het RKZ zegt over de ontwikkeling van het idee van vettransplantatie: 'Het klinkt heel logisch maar dat is pas zo als het er is. 15 jaar geleden zijn er een paar mensen al mee bezig geweest, die werden voor gek verklaard. Vet is heel lang gezien als iets dat teveel is, niet als een nuttige zaak. We komen er steeds meer achter dat er in die vetlaag van alles gebeurt dat we niet weten.' De zogenaamde autologe (binnen het eigen lichaam) vettransplantatie is nog niet opgenomen in de basisverzekering, in december laat het Zorg-instituut weten of hier verandering in komt.