Je weet pas wat je mist, als je het niet hebt: goede slaap is een voorwaarde voor een gezond en gelukkig leven. In deze aflevering van Dokters van Morgen zien we de desastreuze gevolgen van te weinig slaap en kijken we hoe je zelf in de natuur je biologische klok kunt resetten.

Meepraten? Deel jouw zorgverhaal!

We volgen Robin Willems, een sportieve man van 63 jaar. Een jaar geleden kreeg hij totaal onverwacht een hartinfarct en de cardioloog legde een mogelijk verband met slaapapneu. Bij slaapapneu stokt je ademhaling verschillende keren per nacht. 'Soms duurt het wel zes ademhalingen van mij voordat Robin weer ademt', vertelt Getrude, de vrouw van Robin, 'en dan met een enorme snurk haalt hij weer adem.' Dat de ademstops van Robin levensgevaarlijk waren, realiseerde Robin zich pas na zijn hartinfarct.

'We kunnen niet samen slapen'

'Het belangrijkste alarmsignaal is dat je zo hard snurkt dat je bedpartner zegt 'dit is verschrikkelijk, we kunnen niet samen slapen'', zegt dr. Nico de Vries, KNO arts van het OLVG-West in Amsterdam. 'We denken dat 400.000 van de 17 miljoen Nederlanders slaapapneu heeft, maar 80 procent van de apneu-patiënten loopt er mee rond zonder het te weten.'

Alles over slaap in het dossier

Behandelen van slaapapneu

Er zijn verschillende behandelingen voor slaapapneu. Voor mensen die alleen apneu hebben als ze op hun rug slapen, is er een speciale riem die je waarschuwt als je op je rug wil gaan liggen. Voor meer ernstige gevallen van slaapapneu is er onder andere het slaapmasker, dat werkt als een soort omgekeerde stofzuiger. Het duurt vaak even, maar de meeste mensen wennen er uiteindelijk aan om met een masker te slapen. Robin Willems is een uitzondering. Hij probeerde het masker vijf maanden uit, maar kreeg per nacht niet meer dan drie uur slaap.  

In Dokters van Morgen zien we hoe Robin Willems uiteindelijke een innovatieve operatie ondergaat, die hem voor altijd van zijn apneu af moet helpen. Met een geïmplanteerde zenuwstimulatie en een afstandsbediening kan hij straks voorkomen dat zijn tong zijn strottenhoofd afsluit.

Te veel werk, te weinig slaap

In Japan zien we hele andere gevolgen van slapeloosheid. Daar werken mensen zo hard en slapen ze zo weinig dat ze er soms letterlijk dood bij neervallen. Ze hebben er in Japan een woord voor: Karoshi – dood door overwerk. Ernstig slaapgebrek leidt daar tot hartfalen, maar soms ook tot ernstige depressies met suïcide als gevolg.  

Antoinette ontmoet een oud-medewerker van Mitsubishi die op een gegeven moment nog maar drie uur per nacht sliep. Hij is een van de weinige harde werkers in Japan die aan de bel durfde te trekken. Hij ontsnapte aan Karoshi, maar is zijn baan kwijt.

Een nachtrust van drie tot vijf uur blijkt normaal in Japan. Vaak werken mensen tot middernacht door. Te moe om nog naar huis te reizen, overnachten ze dan in een capsulehotel, een soort krokettenmuur met kamers van 1 bij 1 bij 2 meters. Sommige bedrijven nemen maatregelen om de nachtrust van hun werknemers  te verbeteren, het licht gaat automatisch uit om 7 uur of medewerkers krijgen na werktijd slaaples. Goedbedoelde initiatieven, maar uiteindelijk moet er in Japan een cultuuromslag komen om Karoshi uit de samenleving te elimineren.

Biologische klok verzetten

In Nederland gaat de klok binnenkort weer een uur terug – en dan is het weer even wennen aan een ander slaapritme. In de bossen van Nunspeet doet Dokters van Morgen een slaapexperiment met 5 jongeren. Ze kamperen een weekend in de natuur, 's avonds komen ze niet in aanmerking met kunstlicht en overdag mogen ze niet naar binnen.

Uit onderzoek in de Rocky Mountains van Amerika blijkt dat je met een weekend kamperen in de natuur je biologische klok al kun verzetten. We volgen de jongeren, brengen hun biologische klok in kaart en komen tot opmerkelijke conclusies.

Vijf tips om beter te slapen

1. Sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op, ook als je niet goed hebt geslapen.

2. Blijf niet te lang in bed liggen. Kun je niet langer dan zeven uur slapen? Blijf dan ook niet langer in bed liggen.

3. Sport elke dag! Als dat niet kan, beweeg dan actief. Maak bijvoorbeeld een flinke wandeling. Het liefst buiten, dan pak je meteen je dagelijkse dosis helder licht.

4. Zorg ervoor dat je 's avonds voor het slapen gaan ontspannen bent. Doe dit niet met alcohol. Stop op tijd op de dag met het gebruik van cafeïne en doe geen emotionele dingen meer voor het slapen.

5. Bewaar de slaap voor in je bed (en val dus niet in slaap op de bank!). Voel je je 's avonds moe worden en is het nog geen bedtijd, ga dan een wandelingetje maken.