Hersenen. Een orgaan in ons lichaam waar alles in zit: onze kennis, ons denken en doen, ons gevoel en emoties. Wat gebeurt er eigenlijk als je hersenen ziek worden?

Deep Brain Stimulation

In de uitzending maken we kennis met neurochirurg Guus van Beute van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. Hij zal bij Parkinsonpatiënt Ton den Hertog een Deep Brain Stimulation operatie uitvoeren, om Ton van het trillen af te helpen. Niet alleen Parkinsonpatiënten zijn geholpen met een Deep Brain Stimulation operatie, ook depressiepatiënten kunnen baat hebben bij deze innovatieve techniek.

Hoe werkt Deep Brain Stimulation?

Protonentherapie

In de uitzending komt ook protonentherapie aan bod. Dit is een vorm van bestraling waarbij kwaadaardige tumoren beetje bij beetje worden vernietigd. Deze vorm van bestraling is heel precies.

Meer over protonentherapie

Verband tussen de darmen en de hersenen

'De darmen zijn een tweede stel hersenen en spelen een belangrijke rol bij het functioneren van ons brein.' Wist jij dat? Neuropsychooog Laura Steenbergen vertelt in de uitzending over haar onderzoek naar de Nervus Vagus, de hersen-darm-as in het lichaam.

Kunnen bacteriën invloed hebben op piekeren?

Meepraten? Deel jouw zorgverhaal!

Meer Dokters van Morgen

Wil je meer weten over alle onderwerpen of vorige uitzendingen terugkijken? Bekijk het dossier!

Dossier Dokters van Morgen