Door het vele gebruik van antibiotica raken steeds meer bacteriën resistent voor antibiotica. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt nu dat antibioticaresistentie 'alarmerende proporties' heeft bereikt. Als antibiotica niet meer werken, hebben we nu geen alternatieven en zouden we straks weer kunnen overlijden aan een simpele blaasontsteking. Er moet vaart worden gezet achter de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om bacteriën te bestrijden die resistent zijn geworden voor veel geneesmiddelen. Dokters van Morgen toont twee veelbelovende oplossingen: Bacteriofagen en poep.

Bacteriofagen staan steeds meer in de belangstelling als het gaat om een serieus alternatief voor antibiotica. Al aan het begin van de twintigste eeuw werd ontdekt dat deze nuttige virussen infecties kunnen bestrijden. Hoewel deze ontdekking in eerste instantie met veel enthousiasme werd ontvangen, zijn fagen toch al snel in de vergetelheid geraakt. De reden: onvoldoende kennis, tegenstrijdige onderzoeksresultaten, starre regelgeving en de snelle opkomst van goed werkende antibiotica die verder onderzoek naar fagen overbodig maakte.  

Fagenbehandeling

Zo niet in de voormalige Sovjet republiek Georgië. Afgesloten van kennis over antibiotica, had daar juist de kennis over en gebruik van bacteriofagen een vlucht genomen. Veel patiënten worden daar nu – met succes -  met bacteriofagen behandeld. En nu wereldwijd de het probleem van antibioticaresistentie groeit, wordt opnieuw met veel interesse naar deze fagenbehandeling gekeken. Dokters van Morgen neemt patiënten die in Nederland uitbehandeld zijn mee naar Georgië, waar bacteriofagen wellicht de uitkomst bieden.

Poeptransplantatie

Daarnaast volgen we een patiënt die jarenlang last had van een chronische darmontsteking. Geen medicijn ter wereld kreeg zijn bacteriële infectie onder controle en hij raakte zelfs resistent tegen de meeste medicatie. Ook hier werd de uitkomst gevonden in een oud idee: poeptransplantatie. In het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) doen artsen onderzoek naar hoe poep van een gezonde donor, patiënten met darmaandoeningen kan genezen: poep als medicijn. Hoewel deze therapie de komende jaren nog in een experimentele fase zit, zijn de eerste resultaten veelbelovend. De werking en het resultaat zijn te zien in Dokters van Morgen.

Een behandeling met bacteriofagen: hoe pak je dat aan?

Lees het dossier over bacteriofagen

Zorg.nu heeft eerder aandacht besteed aan bacteriofagen.

Bekijk het fragment

Meepraten? Deel jouw zorgverhaal!